Skip to content

Udruge i legalizacija “bespravne gradnje”

Rujan 6, 2012

Danas prenosimo članak iz Slobodne Dalmacije:

Udruge građana Zelena akcija, Zelena Istra, Pravo na grad i Srđ je naš izrazile su danas svoje protivljenje usvajanju konačnog prijedloga zakona o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, o čemu će Hrvatski sabor glasovati u petak 13. srpnja, te pozvale saborske zastupnike da glasuju protiv njegova usvajanja.

“U cijelosti se protivimo usvajanju toga prijedloga zakona i apeliramo na saborske zastupnike da glasuju protiv njegova usvajanja jer on ide korak dalje u legalizaciji devastacije najvrednijih hrvatskih prostora u odnosu na važeći zakon o postupanju s nezakonito izgrađenim zgradama, kojem smo se usprotivili prije godinu dana”, stoji u njihovom priopćenju.

Smatraju kako predložene izmjene ranijega zakona ukidaju ionako malobrojne izuzetke od mogućnosti legalizacije nezakonito izgrađenih zgrada koje on predviđa, te otvaraju vrata legalizaciji trajne građevinske devastacije najvrednijih hrvatskih prirodnih resursa kao što su najkvalitetnije poljoprivredno zemljište, šume te obalni pojas uz Jadransko more, što uključuje i sve otoke.

“Od ovakvih izmjena će štetu snositi svi hrvatski građani budući da se radi o zajedničkim resursima koji su ključni za razvoj ove zemlje, a najveću korist će imati krupni bespravni graditelji koji će ostvariti ekstraprofit”, upozoravaju udruge u priopćenju.

Kao što vidimo, naši dragi komunisti financirani od strane vladinog ureda za udruge i zaklade za razvoj civilnog društva (pri vladinom uredu za udruge) s krvožednim sjajem u očima žele rušiti “bespravnu gradnju”.

Pozivaju se na ogromne količine hrvatske prirode “devastirane” “bespravnom gradnjom” (“legalna” gradnja ništa ne devastira, izgleda), te u klasičnom marksističkom stilu upozoravaju na tuđi “ekstraprofit” koji će biti ostvaren na “naš račun” (na “našem” zemljištu?). U napadu maglovitog bunila nabrajaju “najkvalitetnije” poljoprivredno zemljište, obalni pojas i SVE otoke,ne spominjući primjerice “manje kvalitetno” poljoprivredno zemljište- na otocima npr., građevinsko zemljište, poljoprivredno zemljište u gradovima, nadogradnju objekata, pomoćne objekte isl.
osobno posebno zanimljivim smatram brzinsko popisivanje svih vodoobjekata (bunari, gušterne, rupe u zemlji  isl.) u vrijeme kada je izvjesno da će naša draga vlast, nakon što se riješi šuma, prodavati i hrvatske vode..

Iako je istina da bi neki zlodusi mogli profitirati od najavljene “legalizacije”, zakon se u pravilu ne odnosi na njih. Većina onih koji profitiraju na taj način ishodovala je svu potrebnu dokumentaciju. Stoka sitnog zuba je ta koja se ne razumije tako dobro u birokraciju.

Tako primjerice netko tko je gradio u obalnom pojasu, a dobio je dozvolu, neće biti zahvaćen ovim zakonom. Zakon o obalnom pojasu je, vjerujem, donesen tek u devedesetima, ako ne i kasnije. A dozvole su se vjerojatno dobijale i nakon donošenja tog zakona.. svašta se gradilo potpuno “legalno”, sa svim potrebnim dozvolama. To NIJE bespravna gradnja.. iako bi se često moglo smatrati devastacijom..

Zakonom će biti zahvaćena gradnja bez dozvole, koja nije bespravna gradnja- prije 70-ih nisu bile potrebne dozvole. a do nedavno dozvole nisu bile potrebne za mnogo toga što je sada potezom pera proglašeno “bespravnim”..

Zahvaćeni će biti savršeno legalni stanovi/zgrade koje je gradila prijašnja vlast (jugo), ali u svojoj nemarnosti nije sama od sebe za to tražila dozvole. Stanove su ipak bez problema prodali stanarima sa stanarskim pravom, koji sada imaju problem..

Zakonom se moraju “legalizirati” gušterne, septičke jame, nadogradnje na kućama, bazeni, objekti sa svrhom bavljena poljoprivredom, barake, kamp kućice, kokošinjci (da, i to je “gradnja”)  itd. što čini veliku većinu “bespravne gradnje” u Hrvatskoj. Svaka obnova kuće pravljena bez dozvole je “bespravna gradnja”..

Jedna svrha ovog zakona je očita i vremenski se (koje li slučajnosti) poklapa sa najavama uvođenja poreza na nekretnine. Kako bi se on mogao što bolje (više naplatiti) potrebno je detaljno utvrditi “stanje u prostoru”.

Druga svrha, manje očita nepažljivom promatraču zbivanja, je potpuna kontrola nad privatnim vlasništvom, na kojemu se NIŠTA ne smije raditi bez dozvole (i naplate); imati bunar, držati kokoši, imati bazen, vrt, ostavu za alat,sagraditi terasu itd… za sve se treba tražiti “dozvola”. A dozvola se neće moći dobiti bez registracije “poljoprivredne” ili neke druge “djelatnosti” ilibez  da se radi prema (tragikomičnim) pravilnicima o gradnji prema standardima EU . Ukratko, ne smijete zabiti lopatu u (svoju) zemlju- bez dozvole. i da ne zabijate lopatu, ne smijete tamo ništa ni “staviti”.

Ovo nas dovodi i do sad višedesetljetnog “zoniranja” u građevinsko, poljoprivredno i šumsko zemljište, a koje je još u Jugi uveo UN. Svrha takvog “zoniranja” nije odmah bila očita, ali to postaje danas. Graditi se može samo na “građevinskom zemljištu”. Na građevinskom zemljištu se ne smije raditi ništa drugo.. Na poljoprivrednom zemljištu MORA SE pokrenuti poljoprivredna proizvodnja, ali se tamo ne može živjeti (ako se ne bavite poljoprivredom). Zbogom vikendice i kuće za odmor. morate postati “poljoprivredno gospodarstvo”.

Uzmimo, primjerice, da ste naslijedili kuću na selu. Kuća bi mogla biti u derutnom stanju, a ako ju obnovite, to je “bespravna gradnja” ako ste to učinili bez dozvole. A tko kaže da ćete dobiti dozvolu? Možda i hoćete u narednih nekoliko godina, a nakon toga? DA biste ju obnovili morat ćete imati arhitektonska rješenja, ovlaštene izvršitelje radova, energetske certifikate itd.. ukratko, ako nemate jako puno novaca na bacanje NEĆETE ništa obnavljati.. istovremeno vidimo impuls za oporezivanje “viška kvadrata” koji se odnosi većinom na kuće, koje su većinom na selima i u manjim gradovima.

Sve je to u skladu sa Agendom 21 (u doslovnom prijevodu poznati- Plan 21) i politikom smještanja populacije u prenakrčene gradove, takozvane habitate, gdje će biti pod stalnom prismotrom nadzornih kamera, komunalnih redara itd..

jer, ako i prihvatimo kako je “bespravna gradnja” u HRvatskoj veliki problem… je li to naš gorući i najveći problem? građevinski boom je gotov za sljedeća 2-3 desetljeća.. osobno, ne vidim tko je toliko oštećen tom zlom gradnjom.. barem u odnosu na onu “dobru”, sa svim potrebnim dozvolama dobijenim preko reda i brzinskim prenamjenama prostornih planova.. Trošak “legalizacije”- prava sitnica..

Zakon o legalizaciji možete pogledati ovdje:  http://www.legalizacijagradnje.com/wp-content/uploads/2012/07/Zakon-o-postupanju-2012.pdf

Oglasi
Napiši komentar

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: