Skip to content

Rušenjem do napretka

Rujan 6, 2012

U jesen kreće rušenje 52 bespravno sagrađena mula u Betini

beton u moru (morate se zaprepastiti)

– Svake godine ulažemo sve više sredstava u pripremu turističke sezone, jer je upravo turizam naša glavna gospodarska grana. S obzirom na to da želimo imati što više kvalitetno uređenih javnih plaža, te uvesti reda na pomorskom dobru, u jesen ćemo krenuti u uređenje jednog od najneuređenijih dijelova općine Tisno, plaže i šetnice u Ulici Petra Krešimira IV. u Betini – kaže Ivan Klarin, tišnjanski načelnik. Radi se o ulici uza samu obalu koja povezuje centar mjesta s Plitkom valom.

– Radovi će se izvoditi u dvije faze dvije godine, a s radovima ćemo početi već u jesen. Betina će time dobiti uređenu plažu dugu više od kilometra, sa šetnicom, uređenim javnim i zelenim površinama, parkirališnim zonama i svim ostalim sadržajima koji idu uz plažu. Prvo što će se u jesen, kad počnu radovi, dogoditi jest rušenje 52 bespravno sagrađena mula, koja su vlasnici sagradili u moru ispred svojih kuća ili vikendica i koriste ih kao privatno vlasništvo – kaže Klarin.

Osim što je na svakih desetak metara u moru “niknuo” betonirani mul, vlasnici kuća u prvom redu do mora uredili su i svoje “zelene površine”, betonirali prostor za parking, ležaljke, suncobrane i ostale potrepštine za ugodan boravak na plaži. Neki su uredili i svoj vrt, pa smo naišli i na rajčice posađene između prometnice i obale (uuuuuu, bolje da raste korov?).

i tako će obala biti “stavljena u funkciju” turizma, novcima istih onih koji sve to “uzurpiraju”. Betonski mulovi bit će srušeni i nasipan nebetonski šljunak (ili opet beton?) glavno da je “uređen” i da će se svi “sadržaji” naplaćivati.. u “općem interesu” .Pravno gledano, naravno, lokalna samouprava na to ima pravo. No zanimljiva je činjenica kako je zbog toga bilo potrebno demonizirati ljude koji su, bez da cmizdre gradskim vlastima, uredili okoliš oko svojih kuća. Nisu izgrađeni nikakvi neboderi, nisu izgrađene luke za glisere, a i pitanje je koliki je dio svega toga osim “mula”, bio izgrađen na pomorskom dobru.. no takva nepreciznost se uvijek da oprostiti u svrhe propagandnog članka.. (primjerice 50 mula na kilometar plaže je mula svakih 20 a ne 10 metara.. no dobro..)

“ZABETONIRANI” BISER

Inspekcija u obilasku: sto divljaka “uništilo” Kornate (navodnici premješteni)

Nakon trotjednog nadzora Građevinske inspekcije Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, unutar granica Nacionalnog parka Kornati popisano ukupno 808 građevina. Popisane su sve kuće, pomoćni objekti, mulovi, gusterne, staje, sanitarni prostori(poljski zahodi), restorani, marine, pa i crkve, kako bi, kaže pomoćnik ministra graditeljstva Davorin Oršanić, prije svega bilo utvrđeno činjenično stanje u prostoru.

Vlasnici svih objekata na kojima je već prijašnjih godina vođen postupak Građevinske inspekcije, odnosno vlasnici svih novih objekata − njih ukupno oko 300 − dobili su poziv za očitovanje Građevinskoj inspekciji.

Tek kada cijeli taj postupak bude dovršen, uključujući rješenja i žalbe na rješenja, a u međuvremenu u izradi je i novi Zakon o legalizaciji, bit će “izlučen“ konačni broj objekata u Kornatima čiji će gabariti morati biti izmijenjeni, ili će njihovi vlasnici morati ukloniti pomoćne objekte, ili će, pak, morati biti uklonjeni u cijelosti.

 Vlastiti prostorni plan

Prema nekim sadašnjim pretpostavkama, takvih bi objekata − od mula do kuća − moglo biti stotinjak. Važno je reći da će se moći legalizirati samo objekti koji se nalaze u građevinskom području. NP Kornati ima svoj Prostorni plan u kojem su predviđene zone gradnje, precizno je propisan način gradnje i tip objekata (prizemnice “plus“ 80 centimetara potkrovlja smještene u portima, odnosno u naselju, površine najviše 65 četvornih metara, s tim da se iznad 40 četvornih metara mora graditi u dva volumena, veličine prozora metar puta metar i pol, kupa kanalica, a ne “mediteran“, itd….).

No, kornatske su kuće, daleko od uvjeta propisanih Prostornim planom, nicale i na puntama i u uvalama u kojima nikad nije bilo zametnuto tradicionalno naselje.

Ogledni primjer na pet uvala

Pomoćnik ministra Oršanića, načelnik Odjela inspekcijskog nadzora Domomir Pavelić, viši građevinski inspektor Damir Čenić i novinari obišli su pet “oglednih“ naselja, a nadzor je dovršen na cijelom području Kornata.

OPAT: Postupak Građevinske inspekcije vodi se za pet kuća, pet pomoćnih objekata i sedam mulova.
KOROMAŠNA: Postupak Građevinske inspekcije vodi se za devet kuća s pet pomoćnih objekata.
SELO ŽAKAN: Postupak Građevinske inspekcije vodi se za jednu kuću i 10 pomoćnih objekata.
LUKA ŽAKAN: Postupak Građevinske inspekcije vodi se za restoran marine “Hramina”.

Kad i ako dođe veliki investitor (ašto se čini izvjesno), tojest bude postojao “strateški interes”, prostorni plan promijeniti će se bez problema u svrhu razvoja nebetoniranog bisera kao ekskluzivne turističke destinacije. To je barem jasno.. Bilo koji razlog je dobar, bilo razvoj turizma (vidi prethodni primjer) ili očuvanje prirode (kao u slučaju Kornata).. što će prosječni Hrvat (bespravni uzurpator) od toga imati (ni) je jasno. Vidimo kako se pojam privatno vlasništvo nigdje niti ne spominje, ljudi moraju prozore graditi po uvjetima propisanim prostornim planom i tako dalje..

divlji graditelji pomilovani

Vrdoljak poručuje: Nije bitno gdje ste gradili. Sve ću vam legalizirati!

Sada je stvarno dosta. Došlo je vrijeme da povučemo crtu i zaustavimo bespravnu gradnju. Svi koji su se drznuli, pa su i poslije 21. lipnja 2012. godine krenuli u takvu gradnju, ja im kao ministar poručujem: Ljudi, ne bacajte novac, rušit ćemo! Učinit ću sve da Hrvatska, napokon, postane uređena zemlja.

Ovako je prilikom svojeg prvog posjeta Dalmaciji „grmio“ Ivan Vrdoljak, ministar graditeljstva i prostornog uređenja. Danas, nepuna tri mjeseca nakon toga, ministar je došao na korak da započne svoju veliku operaciju čiji je cilj da Hrvatska postane uređena zemlja.

– Ovo nije igra. Ovo je ozbiljna stvar. Neću odustati od toga da se uvede red u prostoru, čak i po cijenu da osobno zbog toga, kao najisturenija osoba u tim nastojanjima, dobijem i batine.

Šaljivčina Vrdoljak ozbiljan je u svojim namjerama dovođenja u red hrvatskog naroda:

MINISTAR ODLUČAN

Vrdoljak: Za petnaestak dana počinje rušenje ilegalno izgrađenih objekata

Slike nismo prenijeli iz estetskih razloga

Oglasi
One Comment
  1. tref permalink

    Bravo ministre , nakon 13.st opljačkani hrvati postat će , ako dobro plate legalizaciju svojih brloga legalni stanovnici hrvatske . TO je potez europske pameti i u povjesti nezapamćene ludosti !

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: