Skip to content

Porez na imovinu i “udruge građana”

Kolovoz 30, 2012

Dosad se nisam bavio porezom na imovinu koju naša vlada na čelu sa nižim funkcionerom Linićem namjerava uvesti od sljedeće godine, ne iz razloga što to nije ozbiljan problem, nego više iz razloga što je- trivijalan. Ako nekome još nije jasno kako svaka hrvatska vlada od 2000. g. naovamo,  pod direktnom vanjskom upravom ne radi sve sa ciljem potpunog razvlašćenja svakog hrvatskog državljanina i stvaranja potpune i direktne ovisnosti (ropstva) o “državi” (EU), onda mu nikad neće biti jasno.

No i u toj trivijalnosti našao se zanimljiv detalj koji vrijedi spomenuti. Vezano uz određenu udrugu vlasnika nekretnina nedavno je izašao zanimljiv članak o njihovom otvorenom pismu vladi.. Udruga broji 300 000 članova pa sa velikom sigurnošću možemo pretpostaviti kako se radi o organizaciji postavljenoj u svrhu manipuliranja njenim članovima i izdaje njihovih interesa, kao i o općenito štetnoj organizaciji za sve ostale, a uvelike korisnoj za vlast.

Pa kaže:

Nepravedno je da porez plaćaju oni koji su naslijedili djedovinu. Vikendaši uplašeni porezom na imovinu uputili su otvoreno pismo Vladi, Pantovčaku i Saboru tvrdeći da su diskriminirani te poručujući da nisu ovce za šišanje. Nepravedno je, kažu, da porez plaćaju oni koji su naslijedili djedovinu ili ulagali u gradnju ili kupnju vikendica, dok su oni koji su ulagali u štednju, zlato i dionice poreza oslobođeni.

Marljive građane sada ćete kazniti, jer im je imovina vidljiva. Bit će: Tko se nije skrio, magarac je bio, stoji u pismu koje potpisuje Hrvatska udruga vlasnika stanova i kuća za odmor. Više od 300.000 članova podsjeća Vladu da su platili poreze pri kupnji ili gradnji kuće, a da su neki u Domovinskom ratu, bez pomoći države, drugi put gradili vikendice i još jednom platili sve poreze.

Protestiraju vikendaši i što ih se izjednačava s građanima koji su stanove otkupili. “Te stanove sada prodaju po puno većim cijenama, a stekli su ih bez rada i nisu platili ni lipu poreza”, tvrde vikendaši. Lokalne ih zajednice cijede naplaćujući im veće naknade za odvoz smeća, račune za vodu tijekom cijele go-dine, a osim komunalne naknade plaćaju i porez na vikendice i boravišnu pristojbu kao i svaki drugi turist, po sedam kuna za svaki dan koji provedu u svojoj vikendici. Diskriminirani vlasnici kuća za odmor pozivaju stoga Vladu da proračun napuni efikasnijom uporabom državne imovine i aktiviranjem zapuštenih objekata. (večernji list)

Čak i čovjeku skromne inteligencije odmah bi trebalo biti jasnoda se udruga ne buni protiv samog poreza, tj. principa oporezivanja osobne imovine. Ne, oni se bune zbog toga što se ne oporezuje (i) druge!! Vrlo će rado plaćati porez ako će ga plaćati i drugi!

Čovjeku prosječne inteligencije također je jasno kako će članovi udruge, u slučaju da vlada uvaži njihov zahtjev, ne samo (vrlo rado) plaćati porez na vikendice, nego i na ostatak svoje imovine!! Utjeha će im valjda biti, negdje pod mostom za koju godinu, da pod mostom nisu sami, jer su porez plaćali i drugi?

Čovjeku prosječne inteligencije također će biti jasno kako će iznos poreza na cjelokupnu imovinu hrvatskih građana biti mnogostruko veći od poreza na vikendice. Stoga ne bi čudilo ako se vlada, sabor i svi ostali naslovljeni “smiluju” i “popuste” ovim pravednim zahtjevima “diskriminiranih” i iz ladice izvuku već odavno prevedeni prijevod (sa engleskog) zakona o oporezivanju imovine. Tojest zakon kojim će se “u funkciju staviti” (aktivirati) “zapušteni” iliti “neupotrebljavani” objekti. Na isti način kojim se i zakonom o otimanju poljoprivrednog zemljišta namjerava “pokrenuti hrvatska poljoprivreda” stavljanjem “zapuštenog” zemljišta u “funkciju”

No ono što je zaista čudno u čitavoj priči jest pitanje: postoji li u ovoj udruzi od 300 000 članova barem jedan prosječne inteligencije? ili su uposlili najvećeg kretena da piše pismo vladi?

Nadam se da vam je jasno kako se svo vlasništvo hrvatskih državljana smatra “državnom imovinom”, kao i sami hrvatski državljani. To je njihova mala šala na vaš račun. Kužite, efikasnija uporaba.. (haha).. Što mislite zašto se provodi inventura hrvatskih građana, pardon, “cenzus”? i tako se iz vica sjetili pitati za kvadrate stambenog prostora?

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: