Skip to content

Medijski igrokaz “Jakuševac” (autori nepoznati)- pozadina krize koja nikad nije postojala..

Kolovoz 27, 2012

Vraćajući se sa jadranskog mora (čistog. nezagađenog) gdje sam tjedan dana bio odsječen od medijskih “događanja”, na radiu u autobusu bio sam prisiljen  slušati lošu  radio-dramu o zagrebačkom odlagalištu otpada Jakuševac. Razvikali se raznorazni šarlatani i drugorazredni glumci te je bilo moguće čuti mnogo jednakih mišljenja, i tu i tamo poneku činjenicu, iako naravno ne previše. Nisam se trudio pročitati čitav scenario u dnevnim novinama ili pogledati TV ekranizaciju ove slabe drame jer je “poučak” čitave priče bio prilično jasan, iako nije imao mnogo veze sa originalnim zapletom.

Zagreb je dobio vlastitu, made in croatia, “krizu smeća”, inače vrlo popularnu danas u svijetu. Prvo ju je imao New York, onda Napulj, i neki drugi, a sada je na red došao i Zagreb.. Kako ovdašnja publika nije odveć zahtjevna i kritična tako je i predstava bila slabije kvalitete nego u drugim svjetskim gradovima, i kraće je trajala.. u prilog brzom rješenju “krize” vjerojatno je išla i činjenica da je Dolac prilično blizu Banskim dvorima i zagrebačkoj katedrali pa ni moćnici nisu namjeravali sami sebe odveć inkomodirati udišući smrad odstajalog smeća pri 40 stupnjeva celzijevih.

Cijela priča pokrenuta je, kako se dalo čuti, kad je grad Zagreb prestao (ili namjeravao prestati) isplaćivati “ekološku rentu” vlasnicima nekretnina oko Jakuševca. U kuloarskim krugovima dalo se čuti i kako su određeni pojedinci bliski gradskim vlastima bili među onima koji su se bogato okoristili “ekološkom rentom”. I tako su nezadovoljnici oko Jakuševca, naglo senzibilizirani na smeće, isti blokirali, tako onemogućujući redovito zbrinjavanje otpada na teritoriju grada Zagreba. Činjenica da ih po kratkom postupku nije razbucala interventna policija (kao npr. prosvjede protiv ulaska Hrvatske u EU) govori u prilog tezi kako je čitava stvar odobrena “odozgora”. Nakon početka blokade, smeće je, doslovno i figurativno, počelo isplivavati na površinu. Pa smo mogli čuti kako je Jakuševcu istekla dozvola, prozivala se politička korupcija i gradske vlasti za nesposobnost i tako dalje.. standardna medijska kokošja pašteta..

Glavna poruka čitavog igrokaza bila je prilično predvidljiva: u Zagrebu “nije rješeno gospodarenje otpadom”! kao što je to u zapadnim, naprednijim, ekološkijim, ljepšim i općenito u svakom pogledu boljim državama. Kako bi i građani osjetili “krizu zbrinjavanja otpada” na vlastitoj koži,zbog blokade se nekoliko dana nije odvozio otpad..
Činjenica da je u Zagrebu zbrinjavanje otpada (barem ovog običnog, kućanskog)  zadovoljavajuće riješeno odjednom je postala “nečinjenica” i svi smo “dobili poruku”..

Zašto je bilo bitno da svi dobijemo poruku?

Zato jer naše/gradske/EU/UN vlasti imaju planove za “poboljšanje” “zbrinjavanja otpada”; za početak u Zagrebu, a kasnije vjerojatno i drugdje. Kao i obično, čitava zbirka priča oko otpada je duga, višegodišnja trakavica, u kojoj se dalo naći najraznolikijih objašnjenja i zabavnih pričica za djecu i mladež..
“Rješenje problema” postoji već mnogo dulje nego što postoji navodni “problem”. A rješenje je vrlo jednostavno, čipiranje otpada i naplata po komadu, striganje ovaca i njihov prisilni neplaćeni rad u reciklažnoj industriji.
Pa smo tako mogli pročitati, sad već dosta davno, kako je postojeći sistem naplate otpada “nepravedan” i kako će “komunalna policija”  hvatati one (zločince) koji otpad bacaju u tuđe kante

http://www.jutarnji.hr/template/article/article-print.jsp?id=276303

kako otpad moramo “odvajati” da bi se on mogao “reciklirati” (još jedna glupost, iz više razloga..), a saznali smo i kako će “pravedniji” sistem naplate biti- skuplji..(duplo)

http://www.tportal.hr/vijesti/hrvatska/152163/Smece-poskuljuje-duplo-ako-se-krene-prikupljati-odvojeno.html

i gradska čistoća će, naravno, pomno pratiti koliko otpada tko proizvodi- ČIPIRANIM vrećama.. u budućnosti, kad svi proizvodi budu čipirani, ista će znati i što smo gdje i kada kupili i bacili.. bilo koje objašnjenje je dobro, rješenje je ionako samo jedno.. možda će davati i neke medalje onima koji budu imali “malo smeća”, ne da nam životni standard dopušta da ga imamo mnogo.. i tako će najekološko osviješteniji komunisti/ekoproleteri moći biti ponosni na svoj doprinos “očuvanju okoliša” i doprinos “općem dobru, te se nezadovoljno mrštiti na one koji imaju više smeća od njih..

Sve ovo sa deklariranim ciljem- “smanjenja količina otpada”..  znate ono zaštita okoliša-nova religija.. ne znam za vas, ali ja ne kupujem stvari samo zato da ih bacam u smeće (flaše skupljam, isplati se, a novine bacam u kontejnere za papir, kao i svi koje znam), pa mogu pretpostaviti da ću i dalje bacati jednake količine smeća, sa tom razlikom da ću odsada plaćati skuplje kako bih bio pod budnim nadzorom “komunalne policije”..

a kako se svakodnevno vozim pokraj Jakuševca, mogu posvjedočiti da je taj brežuljak višestruko manji od sličnih u “po svemu boljim državama” koje otpad odvajaju i recikliraju.
Čitava stvar je kao i občno došla iz– EU i nije ograničena na Zagreb i taj “neodrživi” Jakuševac.

http://www.otpad.eu/novosti/19-izgradnja-inteligentne-infrastrukture-za-upravljanje-otpadom-sansa-za-cistiji-i-odrziviji-grad.html

http://www.otpad.eu/novosti/54-mirela-holy-uvodi-skupljanje-smeca-u-vrecama-sa-cipom.html

http://www.javno.hr/news/Zagreb/18693/cistoca-zapocela-s-pilot-projektom-odvojenog-odlaganja-otpada.html

i koštati će jako puno, i netko će postati jako bogat, a mnogi drugi (koji će s ve to plaćati) još malo siromašniji

http://dalje.com/hr-zagreb/zmajlovic–gospodarenje-otpadom-vec-10-godina-ne-mice-se-s-mrtve-tocke/443853

http://dalje.com/hr-zagreb/ministar-zmajlovic-najavio-tuzbu-protiv-bandica-i-grada-zagreba/444016

Oglasi
7 komentara
 1. krlica permalink

  Kako smo i najavili,gradska Skupština neće podržati sve zahtjeve Jakuševčana i gradonačelnika Milana Bandića, nego samo one da se stanovnicima isplati ekološka renta zbog života uz deponij. Razvidno je to nakon današnjih sjednica skupštinskih odbora, pogotovo zaključaka koje je donio Odbor za komunalno gospodarstvo na čelu sa SDP-ovim Juricom Meićem.

  Na sjednici odbora, Meić je prozvao gradonačelnika da stoji iza prosvjeda kako bi dobio bodove u političkoj kampanji i da je cijela blokada, a zatim i zahtjev stanovnika jedan veliki igrokaz u kojem su 800 tisuća Zagrepčana poslužili kao statisti.

  – Napravljena je drama u režiji gradonačelnika koje bi se postidio i Krešimir Dolenčić-rekao je Meić. On, ali i Darinko Kosor, HSLS-ov član odbora su direktno optužili Milana Bandića za glavnog krivca što već davno nije riješen problem Jakuševca.

 2. zole permalink

  Hrvatska čista stranka prava zadovoljna je jer su stanovnici zagrebačkog kvarta Jakuševec i mjesta Mičevec trodnevnom blokadom odlagališta otpada u Jakuševcu uspijeli pokrenuti ozbiljniju raspravu oko rješavanja problema Jakuševca. No, stranka izražava i nezadovoljstvo jer smatra da je krajnje vrijeme da se konačno riješi problem Jakuševca.

  “Izlike za odgodu više nema! Jakuševčani, ali i svi Zagrepčani ne mogu i ne smiju čekati od izbora do izbora da se o problemu Jakuševca progovori, jer očito je da nikome od nadležnih nisu na pameti interesi naroda, već sebična i podla želja za vlastitom koristi.”, navodi se u priopćenju Hrvatske čiste stranke prava.

  Stranka smatra da gradonačelnik Bandić situaciju s Jakuševcem želi razvući do lokalnih izbora kako bi problem predao budućem gradonačelniku.

  “Zagrebački Holding pod vodstvom Ive Čovića pak gleda samo na to gdje će izvući kakvu korist za svoje glavešine. Od novaca koji su u Holdingu bačeni na „rodijačko“ uhljebljivanje stranačkih drugova, propale projekte, privilegije za glavešine i ostale mutne poslove, moglo se izgraditi već deset spalionica smeća te već odavno riješiti problem Jakuševca. U Ministarstvu zaštite okoliša i prirode u zadnjih par mjeseci vladaju smjene i kadrovanje, što na kraju rezultira nekompetentnošću ministarstva za rješavanje ozbiljnih problema.”, stoji u priopćenju Hrvatske čiste stranke prava.

 3. zole permalink

  Protiv Grada Zagreba i gradonačelnika Milana Bandića Ministarstvo zaštite okoliša i prirode podnijelo je optužni prijedlog nadležnom Prekršanjnom sudu u Zagrebu, stoji u priopćenju ministarstva, a propisana je novčana kazna u iznosu od 100.000 do 500.000 kuna za grad, a od
  15.000 do 25.000 kuna za gradonačelnika kao odgovornu osobu.

  Razlog pokretanja optužnog prijedloga jest jer u razdoblju od 22. do 24. kolovoza nisu bili osigurani uvjeti i provedba mjera za gospodarenje otpadom, što je protivno članku 15. Zakona o otpadu.

  Tijekom jakuševačke blokade došlo je do povećanog rizika od onečišćenja voda, tla i zraka, pojave neugodnih mirisa, odnosno mogućnosti štetnog utjecaja na okoliš, zaključuje resorsno ministarstvo.

  Optužni prijedlog pokrenut je i protiv gradonačelnika s obzirom da je on odgovoran za zakonitost rada svih gradskih tijela, a već spomenuti uvjeti i provedba propisanih mjera za gospodarenje komunalnim otpadom nije osigurana, stoji u priopćenju Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

 4. zole permalink

  evo i jedna najkomičnija (dnevnik.hr)

  Iz Hrvatskog zavoda za toksikologiju i antidoping upozorili su da u uvjetima visokih temperatura kamioni za odvoz smeća parkirani na prilaznoj cesti Prudinec na Jakuševcu postaju velika opasnost, kao i da su zbog velike količine metana moguće i eksplozije.

  U priopćenju navode kako je poznati problem da Zagreb nema gdje s otpadom, ali da problem postaje mnogo veći kada se uzmu u obzir visoke temperature na kojima se grad posljednjih dana prži.

  ‘Trenutno najveća opasnost postaju kamioni za odvoz smeća koji stoje parkirani na prilaznoj cesti Prudinec. U njima se stvaraju velike količine metana, plina koji je eksplozivan. Na visokim temperaturama biodegradacija se odvija ubrzano. Oko kamiona se stvaraju oblaci metana i pitanje je samo u količini ispuštenog metana i onog koji je ostao u kamionu’, navode u priopćenju iz HTZA.

  no komentari su najjači:

  “eto, spojiš crijevo na kamion, priključiš ga na zgradu, i eto, kuhamo na smeće. stara priča, nove budale i preko četiri milijuna sitnozube stoke koju vozaju uzduž i poprijeko. kako god okreneš nahjebasmo. smeće je biznis, i to ne mali, i što nekome znači što se tamo u nekom kvartu ljudi bune jer im ga iskrcavaju u dnevne boravke? “

 5. zole permalink

  draga moja gospodo i drugovi,
  ovo je igrokaz koji ima cilj pranje novaca iz gradskog proračuna , kao i velika većina projekata u režiji i pod vodstvom velikog nam purgera broj jedan. dok ne presele poglavarstvo i poglavara u remetinec, nema nama čistih računa , ali ko bu to napravil, prijatelji koji su potplačeni da im štite pozadinu.
  dokazi…koliko pratim tiskovine ima ih na pretek i za samo 10% iznosa se bi u uljuđenim državama zatvorilo puno više likova nego sam ja napisao. krenimo sa bespotrebnim gps uređajima u kamionima čistoće, pa zlatnim šekretima i pozlaćenim tramvajima….

 6. zole permalink

  Specijalna komunalna policija od polovice sljedeće godine mogla bi patrolirati gradskim kvartovima i budno paziti na svakog “prijestupnika” koji će ubacivati kućni otpad u susjedovu kantu za smeće. Naime, tada će se odvoz smeća početi naplaćivati po broju ukućana, a ne po kvadraturi stana, a kao jedan od preduvjeta da taj novi sustav naplate zaživi, je i osnivanje komunalne policije, koja će imati mnogo veće ovlasti od komunalnih redara.

  Policija bi, ukoliko prijedlog Čistoće o njezinom osnivanju bude usvojen, mogla identificirati građane i ispisivati veće kazne. Branko Pintarić, pomoćni direktor za operativno-tehničke poslove u Čistoći, kaže da su ovlasti sadašnjih redara premale, odnosno da ih se građani ne “boje”.

  Čistoća će iz čipiranih kontejnera dobivati informacije o količini smeća koje u njega ubaci jedna obitelj, a računi će se mijenjati iz mjeseca u mjesec, kaže Branko Pintarić iz Čistoće
  – Komunalni redari ne mogu tražiti građane osobnu iskaznicu, a policija bi to mogla. O tom smo prijedlogu obavijestili Grad, a gotovo su svi izrazili pozitivno mišljenje o povećanju ovlasti komunalnih redara – rekao je Pintarić.

  Građani će od idućeg ljeta smeće odlagati u posebne, čipirane kante za smeće, pomoću kojih će Čistoća dobivati podatke o količini smeća i na temelju toga ispisivati račune.

  Formula u kojoj se naknada za odvoz smeća množi s kvadraturom stana novim će sustavom postati prošlost, a računi više neće biti isti iz mjeseca u mjesec, već će ovisiti isključivo o potrošnji kućanstva. Ona bi se trebala regulirati novim posudama različitih kapaciteta, a obitelji će, ovisno o broju ukućana, dobiti manju ili veću posudu. Uz to, kante bi mogle dobiti i elektronički čip, koji će slati šifru obitelji u Čistoću o primanju usluge, a na temelju količine smeća dobit će se iznos mjesečne potrošnje.

  Taj će sustav, kako kaže Branko Pintarić, biti skuplji, ali pravedniji.

  – Smeće ne stvaraju kvadrati nego ljudi, a brojnija kućanstva odlažu više smeća. Računi uskoro neće biti isti iz mjeseca u mjesec – kaže Pintarić.

  50.000 posuda, na koje će se iduće godine postaviti čip, već je postavljeno po gradu, a Čistoća je kupila novih 65.000, što će biti dovoljno za 300.000 obitelji u Zagrebu koje koriste uslugu odvoza smeća. Kante će dobiti svaka obitelj, a njezino će korištenje biti uračunato u mjesečnu naknadu.

  No, cjenik još uvijek nije izrađen jer Čistoća ima pune ruke posla prije no što ovaj pilot-projekt zaživi u nekoj od gradskih četvrti. Kako kaže Branko Pintarić, najveći problemi su evidentiranje broja stanara u pojedinim kućanstvima.

  – Događaju se stalne promjene poput selidbe, a skupine ljudi, kao što su studenti, često mijenjaju svoja prebivališta. Prije svega je potrebno razraditi precizan sustav evidentiranja broja ukućana, kako bismo i mi mogli kvalitetno krenuti u mijenjanje sustava naplate. Ne smijemo dopustiti da nam nakon provođenja novog sustava od 300.000 kućanstava, njih 50.000 pošalje žalbe – rekao je Pintarić i dodao da će se projekt provoditi u dogovoru s Vijećima gradskih četvrti.

  http://www.jutarnji.hr/template/article/article-print.jsp?id=276303

 7. na radiu 101 anketa: “podržavate li svinje na jakuševcu”.

  pronađite svinje:
  http://www.zgos.hr/default.aspx?id=6

  ili ih je ipak bolje potražiti u medijima?

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: