Skip to content

Sve je to naše (1): Olimpijske igre

Srpanj 29, 2012

Sve je to naše; svi živimo u istom društvu, ovisimo jedni o drugima, doprinosimo općem boljitku, opći boljitak znači boljitak za svakoga pa i za nas same; svatko ima dužnost, svi smo u ovome zajedno, zajedništvo, međuzavisnost, čuvanje okoliša, zdravlje  itd. samo su neki od slogana koje slušamo kad se od nas nešto traži. Od svih nas se očekuje da svoje osobne interese stavimo na stranu i svoje napore usmjerimo u zajedničkom smjeru, jer na kraju krajeva, sve što napravimo, služi svima nama. Ova jednosmjerna ulica pak, nikad ne propušta promet u suprotnom smjeru, i kao i uvijek, neki samo daju, a drugi samo primaju.. pa tko je to mogao očekivati? U nekim komunističkim zemljama ovaj su princip već odavno oblikovali u jednostavnoj izreci: “Što je moje je moje, što je tvoje je moje”. U ovoj maloj seriji (sve je to naše) dat ćemo nekoliko primjera toga kako funkcionira ova “opće dobro” jednosmjerna ulica.

Kako je sada vrijeme olimpijskih igara možemo početi s njima.
Olimpijske igre osnovane su sa ciljem promicanja internacionalizma i globalizacije, bratstva i jedinstva, sporta, i obaveznih medicinskih testiranja pod priglupim komunističkim sloganom: “važno je sudjelovati”. Već desetljećima ostavljaju financijsku pustoš u svim zemljama koje su ih organizirale, pritom redovito upražnjavajući licemjerstvo po pitanju toga što je to “profesionalni sport” (sportaši komunističkog bloka nikad nisu bili profesionalci.), a što je to doping. Olimpijske igre oduvijek su bile i prilika za dobru zaradu, ako već ne za poreznog obveznika, ono za povezane biznise..

Ovih dana se na hrvatskim televizijama vrti propagandni spot sa sloganom “Olimpijske igre pripadaju svima nama” (sve je to naše) kako bi ih svi gledali i podržavali, zanosili se duhovima, sportovima i općenito igrama, ako već ne kruhom našim svagdašnjim. No kao i uvijek, vaše fantazije su nečiji kruh, ili u ovom slučaju torta. I ti neki ne namjeravaju dopustiti da ijedna mrvica  opadne sa bogate trpeze, niti namjeravaju dopustiti ikakvu štetu fantaziji olimpijskih igara.

Donosim dva članka iz britanskih novina:

1. http://www.walesonline.co.uk/news/wales-news/2012/07/24/unknown-91466-31460655/

Brend policija provjerava trgovine i barove

Redari počinju patrolirati kardifskom olimpijskom zonom kako bi osigurali da se trgovine, barovi i restauranti ne bi “ilegalno” asocirali sa Londonom 2012.

Oko 300 olimpijskih službenika- “brend policija” provjeravat će pridržavaju li se trgovci u Cardiffu i drugim gradovima ograničenja u oglašavanju.

Pravila su dizajnirana kako bi “zaštitila” brend London 2012 i zaustavila “gerilski marketing”..

Policijja čisti beskućnike oko milenijskog stadiona..

2. http://www.independent.co.uk/news/uk/home-news/britain-flooded-with-brand-police-to-protect-sponsors-7945436.html

Oko 300 redara odaslani diljem države kako bi provjerili da se firme ne bave “gerilskim marketingom” ili se ilegalno asociraju sa olimpijskim igrama na račun službenih sponzora poput Adidasa, Mcdonaldsa, Coca-Cole i BP-a. Ovo se događa u vrijeme kada je vlada mobilizirala 3500 vojnika da pomognu privatnoj osiguravajućoj tvrtki G4S u osiguranje igara…

Službenici koji rade za ODA (olympic delivery authority) posebnim su zakonom ovlašteni ulaziti u trgovine i urede i propisivati kazne do 20 000 funti.

Olimpijski organizatori upozorili su firme da tijekom olimpijskih igara ne smiju koristiti zabranjene riječi poput “srebro, bronca, zlato, ljeto, sponzori, i London.”

..U 40 olimpijskih ulica, 800 restorana ne smije posluživati određene vrste hrane kako ne bi povrijedili prava Mcdonaldsa…
listu zabranjenih riječi i više pročitajte u originalnom članku..

Prilično je jasno kako se ove mjere ne provode da bi se velike međunarodne korporacije zaštitilo od neke eventualne financijske štete nego isključivo kao presedan i pokaz da je “sve to naše”, onako i kada mi toodlučimo, i ništa nije vaše ako mi kažemo da nije.

Važno je da svi sudjeluju, onako kako im se kaže.

Budžet olimpijskih igara procjenjuje se na 11.4 milijarda funti, i 1.4 milijarda od toga dolazi od privatnog sektora
dodatak:  Zara će rado promovisati Olimpijske igre u Londonu 2012.: „To što će se u našoj zemlji održati Olimpijske igre je fantastično za britanski sport. Nadam se da će podstaći mlade ljude da učestvuju u sportskim aktivnostima, kao i da poboljšaju uslove za treniranje. Veoma sam uzbuđena. Postoji mnogo načina da se i ljudi uključe, što je veoma važno jer se odaje utisak da Olimpijske igre pripadaju svima i to će biti sjajno za celu zemlju “ – izjavila je.

http://www.samsung.com/rs/london2012/everyones-olympic-games/team-samsung.html

Oglasi

From → Svijet, Uncategorized

Napiši komentar

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: