Skip to content

“Libija proglasila nacionalno oslobođenje”

Listopad 23, 2011

Iako namjera ovog bloga nije direktno se baviti dnevnopolitičkim zbivanjima slijedeći članak u nacionalu privukao mi je pozornost jer je jako dobar primjer  propagande.

“Proglašavamo cijelom svijetu da smo oslobodili našu voljenu domovinu, s njezinim gradovima, selima, planinama, pustinjama i nebom”, rekao je dužnosnik koji je otvorio svečanost u Bengaziju, u kojem je u veljači počela pobuna protiv režima Moamera Gadafija, ubijenog u četvrtak.

Domovina je “oslobođena” (i razrušena) bombarderima NATO-a i uz svesrdnu vojnu i logističku pomoć “međunarodne zajednice”, među ostalim i Hrvatske. Vojna i logistička podrška uglavnom je nosila ime “humanitarne pomoći”. U pobuni je sudjelovala i pobunu podržavala samo mala manjina Libijaca.

Predsjednik Nacionalnog prijelaznog vijeća Mustafa Abdul Džalil i nekoliko dužnosnika NTC-a, prisegnuli su prije sviranja nacionalne himne i podizanja zastave koju su revolucionari preuzeli iz doba libijske monarhije, koju je 1969. svrgnuo Gadafi.

svakako zanimljiv detalj

Džalil je u govoru pred desecima tisuća okupljenih u Bengaziju, pozvao na nacionalnu pomirbu i vladavinu prava u Libiji.

“Sve pozivam na praštanje, toleranciju i pomirenje. Moramo se riješiti mržnje. To je nužno za uspjeh revolucije i uspješnu budućnost Libije”, naglasio je Džalil.

Mržnja, bombe, ubijanja, mitraljezi i ratni zločini, te  rušenje “pravne države”  legitiman su način dolaženja na vlast, no sada više nisu prihvatljivi i nova “oslobođenja” ne dolaze u obzir. Sad se zove na poslušnost novoj vlasti. Zaboravimo prošlost i stavimo naše razlike na stranu i budmo ujedinjeni.. ovakvi vicevi standardna su praksa. Standardni političko-korektni govor ala frankfurtska škola.

Potpredsjednik NTC-a i glasnogovornik novih vlasti Abdul Hafiz Goga istakao je da libijski narod jamči da će poštivati međunarodne sporazume i ugovore Libije, te da će surađivati sa svim zemaljama, posebice sa susjednima.

Podržavanjem (provođenjem) libijske revolucije prekršeni su nebrojeni međunarodni propisi i sporazumi. Ukratko, oslobođenje Libije od strane NATO-a i UN-a protivno je međunarodnom pravu i konvencijama UN-a. O kakvim sporazumima govore? Dakako, potpisani su, i bit će potpisani novi sporazumi i ugovori (prije orkestracije demokratskih izbora) za iskorištavanje prirodnih resursa i daljnju “demokratizaciju” Libije.

“Libijski narod, dok uspostavlja pravnu državu, prvenstveno jamči svijetu da će poštivati sve sporazume koje je potpisala Libija, u skladu s međunarodnim standardima. Krećemo u novu fazu koja zahtijeva odgovornost svakoga od nas”, istaknuo je Goga.

eto sad, možete mirno spavati, libijski narod vam jamči  održavanje međunarodnih standarda. “radite što vam kažemo, građanski neposluh nije opcija sad kada ste oslobođeni. inače bi mogli odgovarati za izbjegavanje odgovornosti.”

Ministar mučenika i ranjenih Abdel Rahman al-Kabisi kazao je da svečanost obilježava “povijesni trenutak za Libiju”.

Omar al-Hariri, dužnosnik vojnog vijeća novih vlasti, odao je počast “onima na istoku zemlje su odbili pucati po vlastitom narodu” i obećao da će libijska vojska biti uz narod.

            Standardni rituali i stvaranje mitova NOB-a, retorika “pucanja po vlastitom narodu” posebno je  zanimljiva sa marketinškog stajališta u situaciji kad je “narod”, naoružan do zuba i u tenkovima, krenuo u “oslobođenje Libije” uz vojnu pratnju NATO-a. Već su uvedena i nova ministarstva, sve prije sitnih formalnosti demokratskih izbora.

Službena objava završetka osmomjesečne oružane pobune, početak je političkog procesa koji bi trebao omogućiti opće izbore u Libiji roku od oko 20 mjeseci.

uglavnom, uobičajene floskule potpunog bezumlja koje sa stvarnim zbivanjima nemaju gotovo nikakve veze. rok od 2 godine vlasti vrlo je izdašan jer je vrlo vjerojatno ostalo mnogo “lojalista” koje se još treba riješiti prije uvođenja demokracije ala Irak i Afganistan. Razlog za oružanu revoluciju u Libiju vjerojatno leži u činjenici da demokratska revolucija ala Egipat i Tunis nije mogla uspjeti iz jednostavnog razloga što Libijcima pod Gadafijem nije bilo posebno loše.

Oglasi

From → Svijet

Napiši komentar

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: