Skip to content

Julian Huxley: “UNESCO, filozofija i svrha”

Listopad 12, 2011

 Julian Huxley bio je istaknuti član i presjednik Britanskog eugeničkog društva, prominentni humanist i utemeljitelja transhumanizma;  suosnivač WWF-a, suosnivač IUCN-a, te suosnivač i prvi generalni direktor UNESCO-a, i dakako, dobitnik nagrade Kalinga. U svojoj je knjizi Unesco, filozofija i svrha (1947) sažeo pravu svrhu i ciljeve kako Unesca, tako i UN-a u cjelini. Ovdje donosim samo kraće isječke, čitav tekst dostupan je na engleskom i lako ga je naći pomoću tražilice. Možda u budućnosti objavim i širu verziju. Zasad, samo ću napomenuti kako unesco upravlja hrvatskim obrazovanjem, i u suradnji s unicefom propagandizira hrvasku javnost.

Unesco, Obrazovna, znanstvena i kulturna organizacija Ujedinjenih naroda… mora služiti ciljevima Ujedinjenih naroda koji su, dugoročno gledajući, svjetski ciljevi, ciljevi za čovječanstvo u cjelini.

..opća filozofija za Unesco treba biti svjetski znanstveni humanizam, globalan po razmjeru, i s evolucijskom pozadinom…

..S evolucijske točke gledišta, čovjekova sudbina može se sažeti vrlo jednostavno: realizacija najvećeg mogućeg napretka u najkraćem mogućem vremenu. Zato UNESCO-va filozofija mora imati evolucijsku pozadinu, i koncept napretka ne može nego zauzimati centralni položaj u takvoj filozofiji.

 Dva zaključka slijede. Prvo, što ujedinjenija čovjekova tradicija bude, mogućnost napretka bit će brža: različite, međusobno konkurirajuće, ili čak međusobno neprijateljske tradicije nikako ne mogu biti jednako efikasne kao jedinstveni skup tradicija za čitavo čovječanstvo.

I drugo, najbolji i jedini siguran način za postizanje cilja jest neka vrsta političke unifikacije.

 Zadatak promicanja mira i sigurnosti ne može biti u potpunosti realiziran samo kroz obrazovanje, znanost i kulturu. Mora uključivati i neki oblik svjetskog političkog ujedinjenja, kroz jedinstvenu svjetsku vladu ili nešto drugo; jedini siguran način za izbjegavanje rata.

 ..U svojim obrazovnim programima (UNESCO) može naglašavati ultimativnu potrebu za svjetskim političkim ujedinjenjem i familijarizirati sve narode s implikacijama transfera punog suvereniteta odvojenih država/nacija na svjetsku organizaciju (UN). Općenito, (UNESCO) može mnogo toga učiniti u postavljanju temelja na kojima će svjetsko političko ujedinjenje kasnije biti sagrađeno.

 …Doba običnog čovjeka, glas naroda, vladavina većine, važnost velike populacije; takve ideje i slogani formiraju podlogu našeg mišljenja i teže promociji prosječnosti.. Neka UNESCO ima čist um po tom pitanju. Kvantiteta je bitna, no kao sredstvo, temelj za kvalitetu…Postoji optimalna veličina za svaku ljudsku organizaciju, jednako kao i za svaki tip organizma.. Jednako tako, postoji optimalna gustoća naseljenosti, i optimalna veličina svjetske populacije.

...Prema tome, iako je istina da će bilo kakva radikalna eugenička politika još dugi niz godina biti politički i psihološki nemoguća, Unesco se mora pobrinuti oko toga da se problem eugenike brižno razmotri tako da mnogo toga što je danas nezamislivo barem postane zamislivo. ..Zadatak postavljen pred UNESCO je potreban, pravovremen, i, unatočmnogostrukosti detalja, jedinstven. Zadatak je pomoći stvaranje jedinstvene svjetske kulture, sa vlastitom filozofijom i ideološkom pozadinom, i vlastitom širom svrhom.

povezano:

 https://zonasumraka.wordpress.com/2011/09/13/jacques-attali-svijetu-su-nuzni-globalna-vlada-i-novi-altruizam/

https://zonasumraka.wordpress.com/2011/09/12/fondacija-rockefeller-who-i-sterilizacijske-vakcine/

https://zonasumraka.wordpress.com/2011/07/17/alan-watt-j-huxley-man-stands-alone/

https://zonasumraka.wordpress.com/2011/07/17/john-holdren-paul-erlich-ecoscience-population-resources-environment/

 

Oglasi
Napiši komentar

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: