Skip to content

EU zabranjuje balone za djecu

Listopad 11, 2011

EU direktiva o sigurnosti igračaka kaže kako djeca mlađa od osam godina ne smiju puhati balone bez nadzora jer postoji opasnost da ih progutaju i uguše se. Frulice i magneti također su proglašeni riskantnim igračkama. Frulice smiju koristiti samo djeca iznad 14 godina.

Proizvođači moraju na takvim igračkama istaknuti upozorenja o njihovoj opasnosti. U trgovinama će se smjeti prodavati samo one igračke koju u potpunosti zadovoljavaju sve regulatorne zahtjeve europske unije.

EU legislativa će odrediti i dopuštene razine buke za igračke poput čegrtaljka i raznih muzičkih instrumenata. Svi medvjedići za djecu ispod 3 godine morat će biti primjereni za pranje u veš mašini, jer se EU brine zbog bacila koji bi se na njima mogli nakupiti.

Europska komisija inzistira na tome da su nove regulative donešene kako bi se spriječile najgore noćne more mnogih roditelja.

Nove regulacije možda nisu lake za razumjeti no stručnjaci za sigurnost znaju najbolje, izjavio je jedan drugi eurokrat. “Možemo reći kako su generacije djece puhale balone, ali ne više, i zbog toga će biti sigurnija”.

http://www.telegraph.co.uk/news/worldnews/europe/eu/8816601/Children-to-be-banned-from-blowing-up-balloons-under-EU-safety-rules.html

Postavlja se logično pitanje kako će europska regulativa djecu uistinu učiniti “sigurnijom”, a da “oni” ne budu stalno prisutni u roditeljskim domovima kako bi se uvjerili u to da roditelji ne daju balone djeci mlađoj od osam godina, ili da osiguraju da roditelji redovito peru plišanog medvjedića, ili da ne kupe medvjedića za djecu stariju od 3 godine i daju ga svojem 2-godišnjaku? Vidimo kako se odgovornost za “sigurnost” djece polako, ali sigurno iz roditeljskih ruku prebacuje na zakonsku mikroregulaciju. Djeca imaju pravo na sigurnost, zar ne? Bez obzira na to što misle njihovi neodgovorni roditelji.

Ako ovu racionalizaciju stisnemo dalje, vidjet ćemo kako je daljnji logični slijed događaja regulacija svega što bi za djecu moglo biti štetno, opasno, ili rizično. Ili za odrasle, kad smo već kod toga. Jer dječje igračke su relativno nov fenomen, djeca se mogu igrati sa bilo čime.

Kad sam prije mnogo godina bio u Njemačkoj i na ondašnjim kontejnerima za smeće primijetio naljepnice tipa “ne naginjati se unutra, opasno” (jer bi mogli upasti, ili bi vam poklopac mogao pasti na glavu) odmah mi se u glavi vizualizirala slika svijeta punog naljepnica o mogućim “opasnostima”. Na šljunčanoj plaži table da kamenjem ne bi trebalo gađati ljude u glavu, na svakom zidu upozorenje da udaranje glavom u zid nije zdravo, upozorenje na podu da ako padnemo možemo slomiti nogu itd. Kako najbolje odgovoriti svim sigurnosnim rizicima koje fizički okoliš svakodnevno stavlja pred nas? Odgovor je, što se tiče birokracije koja će nam pomoći u svladavanju tog izazova  i postizanja optimalne prevencije, već dan.

Ako se prošetate Zagrebom vidjet ćete kako je mentalna bolest odavno stigla i u Hrvatsku. Na ulazu u Maksimir stoji tabla da bi u šumi na vas moglo pasti stablo ili grana ( ako je stablo srušeno oko njega će uredno biti postavljene one policijske žute trake), ako se vozite pokraj Bundeka digitalna naprava reći će vam da smanjite brzinu (i ako se vozite ispod ograničenja), ležeći policajci (koji iz nekog razloga nisu sigurnosni rizik) leže na svakom koraku, na vremenskoj prognozi govore vam što trebate obući za taj dan, govore vam što jesti, što piti, kako sjediti, kako hodati, kako voziti bicikl, kako vježbati, kako se seksati, kako razgovarati, kakve žarulje trebate imati, da li smijete pušiti i koliko,  kako ovo ili ono, djeca se smiju igrati samo u za to predviđenim prostorima i ne drugdje (jer je opasno) jer se jednostavno podrazumijeva da vi ne znate ništa i da morate biti pod stalnim nadzorom i pod stalnim naređenjima. Sko stvarno mislite kako je njima “tamo gore” uistinu toliko stalo do vaše sgurnosti, možda bi i trebali biti?

povezano:https://referendumprotiveu.wordpress.com/2011/10/04/mulci-s-glasackim-pravom-odvest-ce-nas-u-eu/

Oglasi

From → Svijet

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: