Skip to content

Umjetno meso iz laboratorija

Rujan 20, 2011

(Dnevnik.hr)

Uskoro ćemo jesti i umjetno meso

Prema tvrdnjama znanstvene zajednice uskoro ćemo na moći kupiti i konzumirati meso koje neće doći od životinje već koje će biti uzgojeno u laboratoriju. Znanstveni tim na čelu sa Vladimirom Mironovim razvijaju ‘in vitro meso’ koje čiji će rok trajanja biti i do par godina.

Svinjsko meso (Dnevnik.hr)
 

Dr. Mironov sa Sveučilišta u Južnoj Carolini već deset godina radi na umjetnom uzgoju mesa koje je uspio proizvesti pomoću embrionalnih matičnih stanica purice i goveđeg seruma. Obogaćena je kitozanom koji veže masti a dobiva se iz oklopa člankonožaca. Prehrambena industrija već godinama zna kako umjetnom mesu dati odgovarajući okus i hranjive tvari, a jedini preostali problem je konzistencija, odnosno sama struktura.

Mironov se nada provesti prvu degustaciju ovog mesa ove godine između 31. kolovoza i 2. rujna na radionici koju u Švedskoj organizira Europska znanstvena zaklada. ‘Postoji mnogo namirnica koje konzumiramo stoljećima, poput piva i kruha, koje su prihvaćene, a koje su zapravo produkti biotehnologije’, rekao je Nicholas Genovese, jedan od znanstvenika na projektu, a prenosi Daily Mail.

(Net.hr)

Znanstvenici predviđaju da za 3 do 10 godina životinjsko meso nećemo uzgajati na pašnjacima već iz životinjskog DNA u laboratorijima. Prestat će klanje i krčenje Amazone, a mogli bi roštiljati i dinosauruse.

Umjetno, In-Vitro, meso laboratorijski uzgojena janjetina, sintetičke kremenadle, tvornički kulen ili pršut i slične delicije na našem tanjuru mogu biti već za 3 do 10 godina kao jeftini, ‘zeleniji’ proteini koji se mogu lako proizvoditi i u gradovima. In-Vitro meso trebao bi biti izum u rangu automobila, filma i cjepiva.Nastojanja mikrobiologa u nizozemskim laboratorijima i u neprofitnoj organizaciji New Harvest sa sjedištem u Baltimoreu ima potporu PETA iako se mnogi vegani pitaju je li to baš obrok za njih.

Osam načina na koji će umjetno meso promijeniti svijet:

1. Nema više farmi
Ako umejetno uzgojeno meso bude jeftinije rijetko tko će kupovati skuplje meso. Predpostavlja se da će IV uzgojeno meso biti barem upola jeftinije od ubijene konkurencije.

Izbjeći će se i zarazne bolesti koje širi stoka poput kravljeg ludila, svinjske gripe, ptičje gripe, bruceloze…

2. Pojava urbanih kauboja
Stočari će pohrliti u grad u potrazi za poslom. Mogla bi skočiti cijena gradkih zemljišta zbog priliva novih stanovnika koji će svoje pašnajke prodati po niskim cijenama. Oko 70% obradivih površina na Zemlji koristi se za ispašu stoke, to je nekih 26% ukupne Zemljine površine, prema podacima UN-a. Na bivšim pašnajcima niknut će jeftina vikend naselja, parkovi, ?ume…

3. Zdraviji ljudi
In-Vitro meso sadržavat će 100% mišićne mase. Eliminirat će se bolesti krvožilnog sustava koje uzrokuje masnoća iz mesa. Umjesto toga, konzumirat ćemo zdrava Omega-3 ulja koja će se dodavati ujetnom mesu. Umjetno meso neće sadržavti ni štetne mikrookrganizme, znači izostat će i bolesti poput salmonele, e. coli, TB, kravlje ludilo…a nećemo gutati ni antibiotike i hormone koje danas sadrži tovljena stoka.

Spriječit će se glad i neishranjenost proteinima, a ublažit će se i globalna kriza s vodom jer stok troši nekih 8 posto rezervi pitke vode. Nikome neće ni kost zapeti u grlu jer u umejtnom ih mesu neće biti.

4. Zdraviji planet
Worldwatch Institute (u svom izvještaju “Livestock and Climate Change”) optužuje 1.5 milijardi grla stoke za 51% stakleničkih plinova koje uzrokuje ljudsko djelovanje. Statistike su zbilja loše: stočni izmet 130 puta premašuje masu koju proizvode ljudi stvarajući 64 milijuna tona otpada samo u SAD-u. Ovaj gnoj često završi rijeci Mississippi, a na koncu ubija ribu i koralje u Meksičkom zaljevu. Ni perad nije bolja, primjerice samo jedna farma peradi u državi Utah stvara više izmeta nego cijeli Los Angeles.

Plinovi su jednako loši, posebno za ozon. 68% amonijaka koji se proizvede u svijetu stvara stoka ( tako se formiraju kisele kiše ), kao i 37% metana, 9% CO2, plus 100 drugih štetnih plinova.

Velika grla koriste vrijedno zemljište – 80% iskrčenih površina Amazonskih šuma veličine Belgije koriste se za uzgoj goveda. Za jedan kilogram govedine potroši se 15.000 litara vode. A i 40 posto žitarica pojede upravo stoka. In-Vitro meso je dakle razumna alternativa. iako će i proizvodnja umjetnog emsa uzrokovati zagađenje okoliša sveukupno zagađenje smanjit će se za nekih 80 %.

5. Ekonomska nestabilnost
Vodeće države u uzgoju mesa poput Argenitine poznate po govedini ili Novog Zelanda po janjetini, Pakistan i Kenija poznati po proizvodnji kože ili ribarski giganti izgubit će svoje prihode.

No proizvođači umjetne kože profitirat će, kao i svi koji se prilagode novoj proizvodnji umjetnog mesa.

6: Inovacije i egzotika u gastronomiji
In-Vitro meso moći će biti uzgojeno i od goveđih i od togrovih stanica. U kuhinje će zato stići meso životinja koje su rijetke i inače se ne konzumiraju. Znanstveniic smatraju da će se moći uzgojiti i meso izumrlih životinja poput dinosaura.

Morbidniji navode mogućnost kanibalizma, tj. uzgajanja mesa iz ljudskog DNA.

7: Revolucija urbanih staklenika
Uz uzgoj In-Vitro mesa ljudi će sve više koristiti urbane vertikalne staklenike s umjetnom rasvjetom u kojima će se uzgajati voće s patuljastog drveća i povrće iz susjednog bloka koje neće zahtjevati skupi transport koji onečišćuje okoliš. To će dakako oštetiti poljoprivrednu proizvodnju na selu i potaknuti još jedan val urabnizacije.

8. Zaustavit ćemo sramotu klanja
In-Vitro meso prekinut će krivnju zbog ubijanaj. Godišnje, samo u SAd za potrebe ljudske ishrane ubije se 40 milijardi životinja, uključujući i milijun peradi na sat. PETA, nudi nagradu od $1 milijuna bilo kome tko na tržištu ponudi umjetno meso do 2012.

 
(Nacional)

Umjetno meso – Uskoro iz laboratorija na police trgovina

Nizozemski znanstvenici tvrde da da će se u idućih nekoliko desetljeća ljudska populacija toliko povećali da neće biti dovoljno stoke kojom bi se prehranilo stanovništvo Zemlje pa bi laboratorijski uzgojeno meso ubrzo moglo postati stvarnost i potreba

Ilustracija IlustracijaZnanstvenici tvrde da bi za godinu dana mogli proizvesti prvi umjetni hamburger, napravljen od goveđeg mesa uznojenoga u laboratoriju, prenosi Daily Mail .

Nizozemski znanstvenici tvrde da da će se u idućih nekoliko desetljeća ljudska populacija toliko povećali da neće biti dovoljno stoke kojom bi se prehranilo stanovništvo Zemlje pa bi laboratorijski uzgojeno meso ubrzo moglo postati stvarnost i potreba. Znanstvenici sa nizozemskoga Sveučilišta Maastricht trenutno rade na stvaranju hamburgera koji bi bio uzgojen od mišićnih stanica goveda. Znanstvenici sa ovog sveučilišta još su 2009. u laboratoriju uzgojili svinjetinu istom metodom kojom planiraju napraviti goveđi hamburger, a u New Yorku su uzgojeni riblji fileti napravljeni od stanica zlatne ribice.

Iako znanstvenici tvrde da laboratorijski uzgojeno meso nema isti okus kao pravo meso, smatraju da bi se ljudi na ovakvo meso naviknuli ako ne bi imali izbora, a misle i da će se to ubrzo dogoditi jer se predviđa da će se potrošnja mesa udvostručiti do 2050.

Nizozemska trenutno prednjači u proizvodnji mesa iz laboratorija i vlada je u ovaj projekt investirala 1,5 milijuna funti. Predviđa se da će se ovom metodom moći proizvesti 50,000 tona mesa u dva mjeseca.

Komentar: meso je naravno skuplje proizvoditi u laboratoriju, zahtijeva visoku tehnologiju i posebne dozvole te ga je moguće proizvoditi samo u sklopu velikih korporativnih laboratorija. Također, tako uzgojeno meso podložno je svim “zdravim” promjenama i manipulaciji svih ulaznih i izlaznih “nutrijenata”. U sve kulture staničnih tkiva standardno se dodaju antibiotici, hormoni itd. itd. Uvođenje umjetnog mesa bit će popraćeno zabranom “klanja” i zakonskim ukidanjem poljoprivrede, na što se i svode sve nove regulacije u poljoprivredi, sigurnost hrane i slično

povezano: https://zonasumraka.wordpress.com/2011/07/17/nema-nista-nova-pod-suncem/

Oglasi
Napiši komentar

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s

%d bloggers like this: