Skip to content

Stjepan Mesić u UN-u: Treba nam novi svjetski poredak

Rujan 14, 2011

(Eugen Natić, reklamacije.net)

“Treba nam novi svjetski poredak” izjavio je Stipe Mesić u svojem govoru u UN-u i time se priključio plejadi onih ispred (i iznad) sebe, “državnika”, zločinaca, “stratega”, “znanstvenika” i “dobrotvora” koji su u bližoj i malo manje bližoj prošlosti opetovano izjavljivali isto. Henry Kissinger, George Bush stariji i mladi, Bill Clinton, Mikhail Gorbačov, Barack Obama, Gordon Brown, Tony Blair, Nicolas Sarkozy.. samo da spomenem neke. Glavna prepreka u ostvarivanju vrlog novog svijeta, po riječima Stipe Mesića, sistem je koji je dao svoje, ono što su i on i drugi nazvali “liberalnim kapitalizmom”. Sistem je to, kako kažu, koji proizvodi velike razlike u bogatstvu i uzrokuje veliku nepravdu u svijetu. Svakome iole inteligentnome biću jasno je da je Mesić na belosvetskoj pozornici u maniri profesionalnog glumca na općoj skupštini UN-a samo čitao unaprijed napisan tekst. Tekst napisan negdje drugdje, od nekog drugog, naručen od strane stvarnih “direktora svemira”, da upotrije…m Pervanovu terminologiju; tekst po svojoj poruci identičan onome što ih čitaju i drugi priznati glumci na medunarodnoj političkoj sceni, od britanskih premijera do američkih predsjednika. To nikad nije bilo jasnije nego danas. Polujavna je stvar da je predsjednik Mesić u vrijeme svoga predsjednikovanja često odlazio u strane centre moći na “konzultacije” o gorućim belosvetskim globalnim pitanjima, mnogo putovao, te održao mnogo globalizacijsko-integracijskih, antiterorističkih, antinacionalističkih govora, od kojih su u našoj javnosti standardno najjače odjeknuli oni o ustašama i partizanima, dok su oni drugi prošli više manje nezapaženo, ili u najmanju ruku i nisu pobudili neki veći interes. 
Na putu ka novom svjetskom poretku i ostvarenju nove internacionalne utopije stoji par zapreka koje direktori svemira moraju ukloniti. To su u prvom redu nacija i država u bilo kakvom samostalnom i suverenom obliku (globalizacija), crkva i religija (ateizam kao prelazno razdoblje da se stvori mjesto za nove religije), te zadnje, ali ne i najmanje važno, pravo vlasništva. Kao što je razvidno iz svakodnevnog života, kampanja se kontinuirano i žestoko vodi na sve 3 fronte, države i crkva su šapatom pali i još ih se treba samo dobro iscipelariti, no pravo vlasništva bit će malo teže. Zbog toga je većina napora i retorike danas usmjerena na nepravdu, siromaštvo, užasne izrabljivače radničke klase itd. itd. te nebrojene žrtve neoliberalnog kapitalizma.

Taj i takav neoliberalni kapitalizam zaista jest silovao sve te ljude, i više od toga, bio je instrumentalan u uništavanju država kao nezavisnih ekonomskih subjekata. Bio je omogućen u prvom redu biblijama trgovačkih sporazuma, trgovinskih organizacija (od kojih je WTO najvažnija, ali ne i jedina) te postojanjem jedinstvenog svjetskog monetarnog sustava s dolarom kao globalnom valutom, vezanom uz naftu. U pozadini je uvijek čvrsto stajala amrička vojna moć, za slučaj da se širenje demokracije ne odvija onako kako bi trebalo. Zapaženu ulogu odigrali su i Svjetska banka i MMF, isto dvije organizacije za “pomoć” zemljama u razvoju. Nakon takve gospodarske “integracije” logično je uslijedila i još uvijek sljeduje politička integracija. U meduvremenu, veliki dio svjetskog kapitala preselio se pod kapu raznoraznih dobrotvornih udruga, oslobodenih od poreza, koje aktivno sudjeluju u kreiranju “integrirane” svjetske politike te se bore za prava obespravljenih, za pravdu u nepravednom svijetu isl. 

Krovna i najbogatija od svih tih organizacija jest UN sa svim svojim ograncima; financirana od bankrotiranih država i kapitalističkih “filantropa”, od Rockefellera preko Billa Gatesa pa sve do Teda Turnera (inače prilično aktivnih na svj. eugeničkoj sceni, no o tome u drugom dnevniku). I sad kad se sve pod medunarodnom kapom opljačkalo, zadužilo i otkupilo, države poslušno plešu na muziku medunarodnih organizacija poput UN-a, (vidi svinjska gripa, globalno zatopljenje), EU, WTO, (šuma regulacija i propisa, čak aktivna vlada u slučaju EU) MMF-a, te čitavog niza ogromnih dobro financiranih NGO-a i kad je čitav okvir za novu svjetsku vladu stvoren (kroz medunarodne sporazume) neoliberalni kapitalizam više nije potreban.

No kad se govori o potrebi da se zaustavi neoliberalni kapitalizam, nemojte pogrešno pretpostaviti da se tu misli na najveće svjetske korporacije, banke i sl. protagoniste današnje stvarnosti. One su odavno postale autonomne institucije, izuzete od dnevno-političkih previranja. One su bile i dalje će biti ekonomska infrastruktura novog svjetskog poretka. Ono što će se dogoditi jest da neće SVATKO biti slobodan prakticirati ekonomske aktivnosti i time narušavati svojom nezavisnošću lijepi novi poredak, nego samo organizacije ocijenjene kao bitne za napredak i dobrobit čovječanstva. Možda u meduvremenu promijene ime, možda i ne, nebitno.. ono što je bitno u cijeloj toj priči jest ukidanje prava vlasništva kao instrumenta ekonomske, pa tako i osobne slobode od novog poretka, jer zemlju, zrak i vodu nitko ne može posjedovati, zar ne? No uvijek se ti resursi mogu dati na odgovorno upravljanje organizacija koje rade za dobrobit “čovječanstva”, pod kapu UNESCO-a ili nekog sličnog. To je prava priča iza konstantnog erodiranja prava pojedinaca na vlasništvo (u ime općeg dobra), kroz poreze na imovinu, takse ove one, dozvole za posrat se isl. , dok se u isto vrijeme “državno” prodaje i daje iz sfere “društvenog dobra” krupnim privatnim interesima, tako dajući ljudima lažni izbor izmedu jednog sistema gdje neki imaju sve (a oni ništa) i ovog drugog, u kojem nitko nema ništa, ali ipak svime time netko upravlja u “njihovo ime”. Nešto kao demokracija, samo ovaj puta na globalnoj razini i bez previše preseravanja s glasačkim listićima. Jedina prava obrana od novog poretka: nacija, obitelj, dom, pa i vjera, medijskom su propagandom i “stručnim usavršavanjima i seminarima” proglašeni nepoželjnima i nazadnima kako u narodu tako i u “intelektualnim krugovima”. Kapital ionako odavna ne poznaje nikakve granice. 

I tako dok se mi svadamo oko ustaša i partizana, legalizacije lakih droga i pederskih parada, naši dragi dužnosnici kuju novi svjetski poredak, ili možda točnije rečeno, punom parom rade na integraciji Hrvatske u isti. U doba demokracije narod se ništa ne mora pitati, i to ne samo u Hrvatskoj. To ste dosad vjerojatno shvatili.

HINA:  

Petak, 25 Rujan 2009 00:00

Hrvatski predsjednik Stjepan Mesić u četvrtak se u svom govoru na 64. zasjedanju Opće skupštine UN-a u New Yorku založio za stvaranje Novog svjetskog poretka kao odgovora na krizu, koja generira sadašnji prevladani gospodarski model, te za multilateralizam, dijalog i razoružanje u interesu mira, sigurnosti i razvoja

NEW YORK – U svom posljednjem sudjelovanju na Godišnjem zasjedanju Opće skupštine UN-a, uoči skorog isteka drugog predsjedničkog mandata, Mesić je dao svoj doprinos raspravi na temu ‘Učinkovit odgovor na globalne krize: jačanje multilateralizma i dijaloga među civilizacijama u interesu međunarodnog mira, sigurnosti i razvoja’. Ocjenivši da ovogodišnja tema rasprave ‘upravo savršeno odražava aktualne prilike i zadaće što iz njih proizlaze’, kazao je da je današnji globalizirani, međupovezani i međuovisni svijet, svijet velikih razlika i opasnosti, u kojem više nema regionalnih problema i kriza, jer su im posljedice globalne.Govoreći o ogromnim razlikama u bogatstvu u svijetukojim dominiraju najrazvijenije zemlje, dok zemlje u razvoju beznadno zaostaju, boreći se s glađu i nedostatkom osnovne zdravstvene zaštite, Mesić je rekao da s takvim svijetom ne možemo biti zadovoljni. Također je ukazao na nezadovoljavajuću sigurnost u svijetu u kojem ‘mnogi, kako države, tako i skupine koje objedinjuje sklonost teroru kao sredstvu svojega djelovanja, posežu za silom da bi ostvarili svoje ciljeve’.

Stipe Mesić nagrađuje Paramhans Swami Maheshwarananda u ime Hrvata s hrvatskom nagradom Katarine Zrinske u 2002. Podsjetimo da je u to vrijeme pokrenut zahtjev uvođenja Joge kao predmet u škole.Stipe Mesić nagrađuje Paramhans Swami Maheshwarananda u ime Hrvata s hrvatskom nagradom Katarine Zrinske u 2002. Podsjetimo da je u to vrijeme pokrenut zahtjev uvođenja Joge kao predmet u škole.
Mesić je kritizirao i prevladani gospodarski model koji je ‘došao u fazu da sam generira krize od kojih trpe tisuće i stotine tisuća ljudi’, ističući kako se njegovim spašavanjem ‘uporno brani sustav zasnovan na pohlepi i lišen bilo kakve socijalne note’, što može rezultirati globalnim socijalnim buntom. ‘Na nama je da se prihvatimo golemog zadatka kreiranja novoga svjetskoga poretka – ne povratka na bilo što od onoga što je bilo, nego stvaranja nečega novoga, poretka koji će u konačnici osigurati život dostojan čovjeka za svakoga’, rekao je Mesić.Založio se i za odupiranje diskriminaciji i netrpeljivosti te za promicanje ne samo ideje, nego i prakse multilateralizma i dijaloga među civilizacijama. ‘Samo to može biti put prema građenju svjetskoga mira i sigurnosti, prema razvoju bez kojega trajnoga i stabilnog mira neće biti’, kazao je. Hrvatski je predsjednik istaknuo kako je ‘svijet izašao iz potencijalno vrlo opasnog razdoblja unipolarizma i na putu je prema multipolarizmu’, aludirajući na pomake u ravnoteži moći u svijetu.
Stipe Mesić u Rotary ClubuStipe Mesić u Rotary Clubu

Mesić je naglasio da ‘svijet kojega će karakterizirati međunarodni mir, sigurnost i razvoj nije moguć bez razoružanja, a osobito bez odricanja od nuklearnog oružja’, o čemu se raspravljalo na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a u četvrtak. Naglasio je kako bi razvojni problemi u svijetu bili zanemarivi, kada bi se golema sredstva što se troše na oružje preusmjerila u razvoj.

“Pred nama je golem zadatak. Pokažimo hrabrost i političku volju da se s njime uhvatimo u koštac. Republika Hrvatska, mada mala zemlja, spremna je dati svoj doprinos”, rekao je predsjednik Mesić, dodajući da će, mada na kraju svojeg desetgodišnjeg mandata i posljednji put za govornicom UN-a, i dalje sve svoje sposobnosti stavljati u službu ostvarivanja tog plemenitog cilja.

Nakon sudjelovanja na UN-ovu klimatskom summitu, 64. zasjedanju Opće skupštine UN-a i na sjednici Vijeća sigurnosti UN posvećenoj nuklearnom razoružanju, predsjednik Mesić se u petak vraća u Hrvatsku.(Hina)

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: