Skip to content

Vesna Pusić

Rujan 14, 2011

Vesna Pusić (Zagreb, 25. ožujka 1953.), hrvatska političarka, publicistkinja i predsjednica HNS-a.

Vesna Pusić rođena je 25. ožujka 1953. godine u Zagrebu u staroj zagrebačkoj obitelji Pusić. Majka Višnja, rođena Anđelinović, bila je profesorica engleskog jezika, a otac Eugen svjetski poznati sveučilišni profesor na Pravnom fakultetu u Zagrebu. Jedno je vrijeme bio i savjetnik glavnog tajnika Ujedinjenih naroda.

1971. godine upisuje studij sociologije i filozofije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Diplomira 1976. godine te potom dvije godine provodi na Institutu za sociologiju u Ljubljani na kojemu radi na istraživanju o industrijskoj demokraciji u 12 europskih zemalja. Na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta u Zagrebu radi od 1978. godine, a 1984. doktorira iz područja sociologije kod akademika Josipa Županova. U jednom je mandatu (od 1992. do 1994.) pročelnica Odsjeka, a od 1998. godine je redovni profesor Fakulteta. Predaje Sociologiju politike i Teorije industrijske demokracije.

Od 1989. do 1991. provela je istraživanje o upravljačkim stilovima u 18 najuspješnijih industrijskih organizacija u Hrvatskoj. To je istraživanje poslužilo kao osnova za analizu upravljačke elite kao potencijalne političke elite u tranzicijskom razdoblju u Hrvatskoj. Rezultati istraživanja objavljeni su u njenoj knjizi «Vladaoci i upravljači» (Novi Liber, 1992.). Bila je i koordinatorica istraživačkog projekta o dominantnim političkim, vjerskim, obiteljskim i radnim vrijednostima u Hrvatskoj, u sklopu globalne ankete o svjetskim vrijednostima pokrenute 1978. godine na Institutu za socijalna istraživanja sveučilišta u Michiganu.

Devedesetih je godina jedna od osnivača te direktorica Erazmus Gilde, nevladinog, nestranačkog projekta za promicanje kulture demokracije. U sklopu projekta izdaje časopis Erasmus, koji se uglavnom fokusirao na različite aspekte tranzicije u Hrvatskoj te ostalim istočnoeuropskim zemljama. Već u prvom broju ovog časopisa ostaje zapažen njen tekst o diktaturi s demokratskim legitimitetom. U okviru Erasmus Gilde, koja je djelovala do 1998. godine, organizirala je veliki broj okruglih stolova i rasprava o kontroverznim pitanjima u regiji, s ciljem poticanja građanske inicijative u razrješavanju sukoba i traženja alternativnih političkih rješenja na ovom području.

Kao sveučilišni profesor boravila je u SAD-u, na The American University, Washington, D.C., Sveučilištu Georgetown, Washington, D.C., Sloan School of Management, Massachussets Institute of Technology, Sveučilištu u Chicagu, Cornell University, Ithaca, New York, The Willson Centre, Washington D.C., The Foreign Service Institut, State Departmentu te drugim akademskim, znanstvenim i srodnim institucijama na kojima je održala niz predavanja.

Politička karijera

Vesna Pusić, Ivo Josipović i Damir Kajin 2010.

Krajem sedamdesetih godina 20. st. (1978.) jedna je od sedam žena koje su inicirale i organizirale prvu feminističku grupu u Jugoslaviji nakon 2. svjetskog rata, pod nazivom Žena i društvo. Zbog aktivnog djelovanja članica, grupa je bila predmet javne kritike tadašnje službene politike, ali i mnogih javnih osoba koje su zastupale antifeminističke pozicije.

Na parlamentarnim izborima 2000. godine ulazi u Sabor, a iste je godine u travnju izabrana za predsjednicu HNS-a.2006. godine postala je potpredsjednica Europske liberalne i reformističke stranke (ELDR-a).

Na Predsjedničkim izborima održanim 27.12.2009.kao kandidatkinja HNS-a osvojila je 7,25%.

Djela

Autorica je triju knjiga koje služe kao sveučilišna literatura:

  • Demokracije i diktature (Novi Liber, 1998)
  • Vladaoci i upravljači (Novi Liber, 1992)
  • Industrijska demokracija i civilno društvo (Sociološko društvo Hrvatske, 1986.)

Koautorica je Industrial Democracy in Europe i European Industrial Relations (Clarendon Press, Oxford, 1981),

(izvor:  wikipedia)

Danas je Vesna Pusić predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora o pristupanju Republike Hrvatske Europskoj uniji te predsjednica Kluba zastupnika HNS-a. Potrpredsjednica je Europske liberalno-demokratske i reformističke stranke u drugom mandatu (birana 2006. i 2008. godine).

Međunarodni odnosi

EUROPSKA LIBERALNO-DEMOKRATSKA I REFORMSKA STRANKA

www.eldr.org

Vesna Pusić u trećem je mandatu potpredsjednica Europske liberalno-demokratske i reformske stranke (ELDR asbl). U prvi potpredsjednički mandat izabrana je 2006. godine.

ELDR okuplja 56 stranaka iz cijele Europe, a na nedavno održanim europskim izborima stranka je osvojila 30 milijuna glasova na području Europske unije i time 84 mjesta u Europskom parlamentu. Liberalna grupa u Europskom parlamentu treća je najveća grupacija po veličini i snazi te najveća grupa u sastavu Europske Komisije.

FORUM EUROPSKIH LIBERALNIH LIDERA I PREMIJERA

Vesna Pusić predstavnica je stranke u forumu Europskih liberalnih lidera, premijera, ministara i povjerenika Europske komisije. Sastanci europskih liberala održavaju se redovito 4 puta godišnje s ciljem davanja političkih smjernica svim liberalnim predstavnicima na nacionalnoj i europskoj razini.

Članice ELDR-a trenutno imaju premijerske pozicije u četiri europske zemlje: Mari Kiviniemi (Finska), Andrus Ansip (Estonija), Brian Cowen (Irska) i Lars Lokke Rasmussen (Danska). Stranka ima  8 povjerenika u Europskoj komisiji, a na nacionalnoj razini okuplja 64 ministra iz više od 20 europskih vlada. Glavni tajnik NATO-a, Anders Fogh Rassmusen, također je član ELDR-a.

MREŽA EUROPSKIH LIBERALNIH ŽENA

http://www.eldr.org/en/structure/womens-network.php 

Vesna Pusić je predsjednica Mreže europskih liberalnih žena (ELWN). Mreža europskih liberalnih žena okuplja ženske političarke i aktivistkinje, članice Europske liberalno-demokratske i reformske stranke. Ženska mreža bavi se promocijom ženskih prava i rodne politike u okviru liberalne europske platforme.

BRISELSKI FORUM

http://www.gmfus.org/brusselsforum/2010

Vesna Pusić sudionica je Briselskog foruma, formacije koja jednom godišnje okuplja američke i europske čelnike u raspravi o glavnim izazovima današnjice, kao što su financijska kriza, klimatske promjene te pitanja Afganistana i Iraka, Rusije i NATO-a, odnosa Europske unije i SAD-a te euroatlantske integracije Zapadnog Balkana. Vesna Pusić u okviru foruma zastupa teze o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji.

EUROPSKO VIJEĆE ZA VANJSKU POLITIKU

www.ecfr.eu  

Vesna Pusić članica je članica Europskog  vijeća za vanjsku politiku, prvog paneuropskog think-thanka koji okuplja poznate političare, analitičare, poslodavce i osobe od izrazitog javnog utjecaja iz Europske unije i zemalja kandidatkinja. Vesna Pusić jedina je hrvatska predstavnica u toj međunarodnoj organizaciji.

Uže vodstvo organizacije čine međunarodno poznata imena kao što su Martti Ahtisaari, Emma Bonino, Joschka Fischer, Timothy Garton Ash, Diego Hidalgo, Ivan Krastev, Mark Leonard, Alain Minc, Mabel van Oranje , Andrew Puddephatt , Aleksander Smolar i George Soros, Giuliano Amato, Carl Bildt, Miroslav Lajčak, Pascal Lamy, Chris Patten, Wolfgang Schussel, Karel Schwartzenberg, Dominique Strauss Kahn, Gijs de Vries i ostali.

VESNA U REGIJI

LIBERALI JUGOISTOČNE EUROPE

www.libseen.org

Vesna Pusić je predsjednica Liberala Jugoistočne Europe (LIBSEEN). LIBSEEN je mreža liberalnih političkih stranaka i organizacija izjugoistočne Europe utemeljena 2006. godine. Cilj mreže je okupljanje regionalnih liberalnih stranaka oko platforme međustranačke suradnje, promocije vrijednosti liberalizma i razvoja liberalnih politika na području Jugoistočne Europe. Mreža radi na poticanju dijaloga među strankama liberalne orijentacije na području ekonomske i političke suradnje te zajedničkom radu na uklanjanju međuetničke i međureligijske netolerancije na ovim prostorima. Članovi mreže su lideri liberalnih stranaka Jugoistočne Europe, predsjednik srpskih liberala Čedomir Jovanović (LDP Srbija), lideri slovenskih liberalnih stranaka, Gregor Golobič (Zares) i Katarina Kresal (LDS), predsjednik Liberalno-demokratske stranke BiH Bojan Filipović, mađarski liberali pod vodstvom Attile Retkesa, kosovski liberalni predsjednici Behgjet Pacolli  (ARK) i Gjergj Dedaj (PLK), Jovan Manasievski (LDP Makedonija), crnogorski liberali pod vodstvom Miodraga Živkovića te lideri rumunjskih i bugarskih liberalnih stranaka, George Crin Laurentiu Antonescu (PNL), Ahmed Dogan (MRF), Simeon Saxe-Coburg-Gotha (NMSS).

http://vesna-pusic.hns.hr/clanak.php?id=138882

Oglasi
Napiši komentar

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: