Skip to content

Masakr u Norveškoj- okretanje unutarnjim neprijateljima i uvertira za “demokratizaciju” Sirije?

Kolovoz 8, 2011

O nedavnim tragičnim događanjima u Norveškoj imali smo prilike slušati u svim informativnim emisijama i čitati u svim dnevnim novinama. Mediji su se po obicaju uzbuđeno i sa hinjenim suosjećanjem koncentrirali na brojanje žrtava, šokantne slike, potresne ljudske priče, teroriziranje i uzbuđivanje javnosti- standardni modus operandi svih većih medijskih operacija, kao i simultano puštanje u javnost rijeke poluinformacija, nagađanja i brojnih interpretacija dežurnih autoriteta, dok šokirana javnost, lišena sposobnosti kritičkog razmišljanja ne postane spremna za “upijanje” konačnih, medijski iskristaliziranih “istina”. Detalji i činjenice i u ovom su slučaju bili prezentirani prilično mutno, no ono što možemo sagledati racionalno jest novija povijest medijskih terorističkih kampanja, događanja koja su im prethodila, i njihove šire društveno-političke posljedice.

 

Terorističke aktivnosti dosad su se prvenstveno vezale uz islamske fundamentaliste, bombaše samoubojice i otimače zrakoplova. Terorizam je bio nešto uglavnom vezano uz avione, aerodrome, i islam. Takav je, “strani” terorizam svoj vrhunac doživio napadima na Svjetski trgovački centar 11. rujna 2001. i kasnijim bombaškim napadima u Londonu 2005.-e.

Neposredne posljedice bile su proglašenje globalnog rata terorizmu, “oružja masovnog uništenja” i “oslobađanje” i “demokratizacija” Iraka, uvertira za opću demokratizaciju nedemokratskog, fundamentalističko-islamskog, diktatorsko- terorističkog arapskog svijeta. To je slika s kojom većina na zapadu nije imala većih problema, jer to su bili “oni”, a ne “mi”, i rastuća policijska država bila je tu da nas zaštiti od “njih”. 

 

“Sigurnosne” mjere na aerodromima su postrožene i s tendencijom postrožavanja; dok uz let avionom ne budemo prisiljeni prolaziti i specijalistički liječnički pregled sa rentgenskim slikama i pretragama svih tjelesnih šupljina (1, 2). Nakon bombaških napada u Madridu i Londonu mete terorističkog djelovanja sa zračnog prometa proširile su se i na sredstva gradskog/masovnog transporta. Gradski i međugradski željeznički i cestovni transport tako su, uz putnički zračni promet postali nova područja povišene (ne)sigurnosti. Nakon navodno otkrivenih  paketa bombi prošle godine u Njemačkoj sigurnosna prijetnja postale su i poštanske usluge. Neke od mnogobrojnih obznanjenih meta terorizma uključuju i ostala sredstva transporta, cestovna i morska, putnička i teretna. Sve su češće i medijske priče o terorističkim napadima na opskrbu hranom i vodom; ukratko- nitko više nije siguran- nigdje, ni u kojem trenutku- od “terorizma”. 

 

Kad govorimo o samim teroristima, ciljana populacija potencijalnih “terorista” progresivno se širi i pojam terorista počinje obuhvaćati i sve veće dijelove zapadne populacije domesticus. Tako je američki Odjel za domovinsku sigurnost (Department of Homeland Security) par dana prije napada u Norveškoj objavio propagandni video uradak (3) gdje su glavni sumnjivci za buduće terorističke aktivnosti bijelci srednje klase, a dobri građani koji prijavljuju sumnjive aktivnosti pripadaju nekoj od etničkih manjina. “Dobri bijelci” su oni u uniformama. Nedavno objavljeni video nije prvi takav uradak američkih sigurnosnih službi; od samih početka terorističkog rata, dok su teroristi za javnost još nosili turbane, razne policijske, vojne i paravojne postrojbe pripremane su za rat s “bijelom Alkaidom” (4, 5, 6).

 

Dani linkovi odnose se na Ameriku, no rat protiv terorizma je globalan, i bombaški napad i pucnjava u Norveškoj savršeno se uklapaju u novi obrazac “bijele Alakaide” navodnih desno-radikalnih struja, koje “nekako” povezane s muslimanskom Alkaidom (prvotni teroristi) planiraju terorističke napade diljem zapadnog svijeta. Tako su se napadi u Norveškoj prvotno vezali istovremeno sa “Alkaidom” i “desnim ekstremistima”, dvjema navodno suprotstavljenim skupinama, dok na kraju sva krivica nije spala na Andersa Breivika i “desni ekstremizam” (7, 8, 9).

 

Navodni norveški ubojica iza sebe je ostavio “desničarski” manifesto od 1500 stranica na tečnom engleskom i seriju profesionalno urađenih fotografija samog sebe, plavokosog i plavookog u bojnoj opremi, jasno profilirajući novi tip “terorista-desničara” iz susjedstva, kolač koji niti jedan veći medij nije propustio zagristi  Prema medijskoj slici, Anders Breivik nije bio samo poremećeni ubojica, nego “izraz desnog ekstremizma”, i šire- rastućeg “političkog ekstremizma”. Tako smo uz vanjske (islamske) dobili i “unutrašnje  neprijatelje” i krug potencijalnih terorista i “neprijatelja naroda” jednim je potezom sa “njih” proširen na- sve nas- desne, lijeve, ili nesvrstane. Sa “sigurnosnog aspekta”, Anders Breivik mogao bi biti- bilo tko.

 

Ako pogledamo šire okolnosti koje su pratile dosadašnji teroristički rat, vidjet ćemo kako se u dokumentu američkog State department-a (PNAC: Rebuilding Americas defences) iz 2000. godine, na str. 51. zaziva događaj na skali “Pearl Harbor-a”, koji bi uvelike ubrzao proces transformacije “savezničkih” vojnih snaga i osigurao vojnu dominaciju “međunarodne zajednice” u 21. stoljeću. Kao najveće prijetnje “sigurnosti” Amerike i njenih saveznika na str. 52. spomenutog dokumenta navode se: Irak, Iran, Libija, Sirija i Sjeverna Koreja. Nakon napada na World trade center 11. rujna 2001. slijedila je invazija/demokratizacija Iraka, koja se danas širi i na ostatak arapskog svijeta. U istom dokumentu navodi se i tada javnosti nepoznato pitanje “sigurnosti” Interneta. Da je na djelu dugoročna strategija, neovisna o tome tko trenutno nastanjuje Bijelu kuću, potvrđuje i činjenica kako je Pentagon Internet nedavno proglasio “ratnom zonom” dok je Obami na nastavljanju dobre vanjske politike nedavno čestitao nitko drugi doli Donald Rumsfeld (10, 11).

 

Bombaški napadi u Londonu dogodili su se u vrijeme kad je popularnost tadašnjeg premijera Tonya Blaira pala na vrlo niske razine, a rat u Iraku potpuno izgubio potporu britanske javnosti. Isti su, kao i u slučaju 9/11, bili obilježeni čitavim nizom nerazjašnjenih okolnosti i kontradiktornih službenih izvještaja (12, 13, 14).

 

Navodni paketi bombe prošle godine u Njemačkoj podudarali su se sa početkom grčke krize i EU/MMF “spašavanjima” europskih ekonomija, a za posljedicu su imali daljnje reforme njemačke policijske države i najavu boljeg nadzora i daljnje integracije poštanskih usluga na razini EU.

 

Norveški napadi došli su u vrijeme produbljavanja ekonomske krize, nastavka kampanje “revolucionarne demokracije” diljem arapskog svijeta, NATO-ovog rata potiv Libije (uz sistematsko vršenje ratnih zločina), velikih previranja oko proračunskog deficita u SAD-u (gdje su “desni radikali/ekstremisti” kočili nova zaduživanja- među ostalim, za financiranje vojnih akcija NATO-a), i pravovremeno da iz očiju javnosti istisnu rastući  skandal oko Ruperta Murdocha i britanskog premijera Davida Camerona. Norveška, jedna od država (kako je izvijestio wikileaks), sa “sigurnosnim propustima” nedavno je najavila potpuno povlačenje svojih vojnih snaga iz rata protiv Libije do 1. kolovoza ove godine, u vrijeme kada NATO prvotnu zonu “zabrane letenja” polako pretvara u punu zemaljsku invaziju na ovu afričku državu.

 

Teroristički napadi u Norveškoj su, nakon nedavne konačne terminacije Osame Bin Ladena, još jedanput pružili diskreditiranim vođama zapadnog svijeta priliku da za medije poziraju kao spasitelji i zaštitnici na braniku demokracije, svjetskog mira i sigurnosti, pozivajući domicilne populacije na “jedinstvo” u ovim teškim trenucima. Napade u Norveškoj najoštrije su osudili i svoje saučešće izrazili kako poglavari Europske unije i UN-a, tako i Vladimir Putin, Barack Obama, David Cameron, generalni sekretar NATO-a i mnogi drugi, te obećali bližu suradnju i pojačane napore u borbi protiv terorizma, na kojeg “nitko nije imun”.

 

Teroristička paranoja uspješno je oživljena, ilustrirana nedavnim hapšenjem 18-godišnjeg Finca koji je naručio umjetno gnojivo iz Poljske i drugim lažnim uzbunama, te već tradicionalno pojačanom “policijskom prisutnošću” u najdemokratskijim od demokratskih država.

Dežurni eksperti izjavili su kako “politički ekstremisti” vrlo vjerojatno postoje i u drugim državama i kako nitko nije siguran, kako su svi sumnjivi i kako se mjere sigurnosti i daljnja integracija (“bolja suradnja”) globalnog policijskog aparata, a u svrhu prevencije budućih napada moraju nastaviti i pojačati. Medijsko izvještavanje o različitim oblicima nasilja ubačeno je u višu brzinu, a “međunarodna zajednica” svoj je osvježeni medijski imidž već stavila u upotrebu najavljujući istovremeno nove mjere “rješavanja ekonomske krize” i novi rat, ovog puta sa Sirijom.

 

Opće je poznato kako svaki totalitarni režim treba neprijatelje kako bi održao i ojačao svoju vlast. Kakva god da je stvarna pozadina norveškog masakra, njegova politička utilizacija u svrhu daljnjeg jačanja policijske države diljem “demokratskog” svijeta sve je samo ne nepredvidiva. Kako “vanjski neprijatelji”, nabrojani među ostalim i u dokumentu State department-a, redom bivaju demokratizirani uz pomoć bombardera NATO-a, žarište antiterorističke “demokratske” borbe polako se okreće prema budućim “unutrašnjim neprijateljima”. Što to znači u stvarnosti, već je nažalost mnogo puta viđeno tijekom 20.-og stoljeća.

 

Jan Stoltenberg nakon napada na Norvešku: “Osvetit ćemo se sa još više demokracije” (BBC)

 

 1. http://www.wired.com/dangerroom/2009/12/underwear-bomber-renews-calls-for-naked-scanners/
 2. http://www.forbes.com/2010/01/05/terrorism-breast-implants-airports-opinions-contributors-elan-singer.html
 3. http://www.youtube.com/watch?v=FSCP_OA6m2A
 4. http://www.youtube.com/watch?v=ZPg9MdN9Gio
 5. www.constitution.org/abus/le/miac-strategic-report.pdf
 6. http://video.google.com/videoplay?docid=-1551348336255792191#docid=8679397967686414853
 7. http://www.reuters.com/article/2011/07/22/us-norway-blast-culprits-idUSTRE76L4K020110722
 8. http://www.msnbc.msn.com/id/43859395/ns/world_news-europe/t/norway-attack-right-wing-extremism-emerging/
 9. http://news.yahoo.com/norway-suspect-says-nato-bombs-tipped-scales-230447842.html
 10. http://www.politico.com/news/stories/0511/54082.html
 11. http://www.theatlanticwire.com/politics/2011/07/pentagon-internet-now-war-zone/39996/
 12. http://terroronthetube.co.uk/
 13. http://video.google.com/videoplay?docid=8756795263359807776
 14. http://news.bbc.co.uk/2/hi/8124687.stm
Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: