Skip to content

John Holdren, Paul Ehrlich, Anne Ehrlich: Ecoscience, population, resources, environment

Srpanj 17, 2011

 

John Holdren, trenutni “science tsar” u Obaminoj administraciji, poznatiji hrvatskoj javnosti kroz Davora Pavunu, koji svoj kredibilitet crpi iz tvrdnje kako služi na njegovom timu, u knjizi koju je 1977. potpisao zajedno sa Paulom Ehrlichom i Anne Ehrlich iz Rimskog kluba; naslov knjige u originalu: “Ecoscience, population, resources, environment”

 “Obvezujući zakoni za kontrolu populacije, uključujući zakone za obavezne pobačaje, mogući su i pod postojećim sustavom ako populacijska kriza postane dovoljno ozbiljna da ugrozi društvo..”

 “..Jedan način… jest inzistiranje na tome da se sva nelegitimna djeca uvedu u proceduru za usvajanje, pogotovo ona maloljetnih roditelja, koji u pravilu nisu sami sposobni brinuti se za dijete. Ako samohrana majka zaista želi zadržati svoje dijete, bilo bi moguće prisiliti ju da prođe proceduru za usvajanje i demonstrira svoju sposobnost da se za njega brine. Proces usvajanja vjerojatno bi trebao ostati teži za samohrane roditelje nego za bračne parove, uvažavajući činjenicu da se teže brinuti za dijete samostalno. Bilo bi moguće prisiliti samohrane majke na udaju ili pobačaj, možda kao alternativu usvajanju, ovisno o društvu u pitanju.”

 “Dodavanje sterilanata u vodu za piće ili pakiranu hranu prijedlog je koji plaši ljude više od većine ostalih prijedloga za nedobrovoljnu kontrolu plodnosti… Da bi bila prihvatljiva, takva substanca mora ispunjavati prilično stroge zahtjeve: mora biti uniformno učinkovita, unatoč velikoj razlici u dozama primljenim od strane različitih pojedinaca i njihovoj različitoj osjetljivosti; mora biti slobodna od opasnih ili neugodnih nuspojava; ne bi trebala imati učinka na suprotni spol, djecu, starce, kućne ljubimce ili stoku.”

 “Program sterilizacije žena nakon drugog ili trećeg djeteta, unatoč relativno većim poteškoćama u usporedbi sa vazektomijom, vjerojatno bi bilo lakše provesti nego sterilizaciju muškaraca.”

 “Razvoj dugoročno sterilizirajuće kapsule koju bi bilo moguće usaditi pod kožu i ukloniti kad trudnoća bude poželjna otvara nove mogućnosti za prisilnu kontrolu plodnosti. Kapsulu bi bilo moguće usaditi u vrijeme puberteta i eventualno bi ju bilo moguće ukloniti, uz službenu dozvolu, za ograničeni broj poroda.”

 “Ako neki pojedinci doprinose općoj deteriorizaciji društva prevelikom produkcijom djece, i ako se ukaže potreba, može ih se zakonski prisiliti na prakticiranje reproduktivne odgovornosti- jednako kako ih se može prisliti na odgovornost u njihovim konzumentskim navikama.”

 Prema planetarnom režimu

 “Možda bi se UNEP i Agencija za populaciju UN-a, u suradnji sa ostalim agencijama mogle razviti u Planetarni režim, međunarodnu superagenciju za populaciju, resurse i okoliš. Takav bi sveobuhvatni Planetari režim mogao kontrolirati razvoj, administraciju, konzervaciju i distribuciju svih prirodnih resursa, obnovljivih i neobnovljivih…

Režim bi logično bio centralna agencija za regulaciju međunarodne trgovine, možda uključujući pomoć razvijenijih zemalja onim manje razvijenima, i uključujući svu hranu na međunarodnom tržištu. Planetarni režim imao bi odgovornost utvrditi optimalnu veličinu populacije svijeta, svake regije, i država unutar regija. Kontrola populacije mogla bi ostati u nadležnosti pojedinih vlada, no Režim bi imao moć sprovesti dogovorene limite.”

 “Kako bi to bilo moguće postići, sigurnost bi trebala pružati naoružana međunarodna organizacija, globalni analog policijske sile. Mnogi su ovo prepoznali kao cilj..

..Prvi korak nužno uključuje djelomičnu predaju suvereniteta međunarodnoj organizaciji…”

“Čovječanstvo si ne može priuštiti vrludanje kroz ostatak 20.-og stoljeća; rizici su preveliki i ulozi previsoki. Ovo je možda zadnja prilika da izaberemo svoju i sudbinu svojih potomaka. Nikakva ili kriva odluka mogla bi dovesti do katastrofe. No ne smijemo nikad zaboraviti da ispravne odluke mogu voditi ka mnogo boljem svijetu.”

Optimalna veličina svjetske populacije se, prema drugim publikacijama Rimskog kluba, kreće između milijardu i dvije milijarde ljudi.

Originalne stranice možete vidjeti ovdje: http://zombietime.com/john_holdren/

Oglasi

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s

%d bloggers like this: